Poslanik PDK

Poslanik PDK Xhavit Haliti kaže da je sastanak u Briselu pozitivan signal ali da ni jedna ni druga strana danas nisu spremne da odlučuju o bilo čemu, piše Gazeta blic.

“Rekao sam da je dobro da se dvije delegacije na zahtjev EU i SAD ponovo sastanu, ali iz izjava koje su čule i koje su javno dale obe strane, čini mi se da nijedna strana danas nije spremna da odlučuje o nečemu što bi bilo veoma važno kako za njih tako i za Zapadni Balkan i za zemlje EU", rekao je on.

Haliti kaže da Srbija u odnosu na Kosovo ima mnogo više obaveza u dijalogu.

„Srbija ima duplo više obaveza, jer je držala Kosovo kao svoju koloniju više od 100 godina, sve te zločine je počinila, uništila ekonomiju Kosova, uništila privatno vlasništvo, živote građana i sve što treba da ispuni je vrlo malo u odnosu na loše stvari koje su učinjene Kosovu”, dodao je on.

On je rekao da Srbija vodi antialbansku i antikosovsku politiku, pokušavajući da održi stav koji je predložio ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Istorijski gledano, pregovarački proces od Rambuja pa nadalje uz posredovanje međunarodnih institucija je bio takav da obe strane ne moraju zaboraviti ono što se dogodilo, ali moraju gledati u budućnost. Srbija vodi antialbansku i antikosovsku politiku, pokušavajući da zadrži svoju poziciju ili stav koji je Putin predložio da ne prihvata druge sporazume, osim implementacije sporazuma iz 1999. I Rezolucije 1244", naglasio je on.

Haliti dodaje da je pravo vreme da se uklone kaznene mjere nametnute Kosovu, iako su posljedice velike.

„Sada su posljedice veoma velike jer se mnogi projekti iz pojedinih zemalja EU, bilo iz Njemačke ili iz drugih zemalja, odnose na infrastrukturu, deponije, kanalizaciju, vodu za piće, a mnogi još uvijek nisu realizovani ili suspendovani zbog mjera koje su nametnute Vladi Kosova”, zaključio je Haliti.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic