Dijalog

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Jim O'Brien prokomentarisao je jučerašnju rundu dijaloga Beograda i Prištine u Briselu ukazujući da je nesprovođenje ranijih sporazuma izgubljena prilika za obje strane.

O'Brien je na društvenoj mreži "X" naglasio da se strane moraju posvetiti rješavanju problema i traženju mogućnosti u okviru dijaloga.

"Strane se moraju ponovo posvetiti rješavanju problema i traženju mogućnosti u okviru dijaloga koji vodi EU. Nesprovođenje ranijih sporazuma je zaista izgubljena prilika za obje strane", naveo je O'Brien uz objavu izjave visokog predstavnika EU Josepa Borrella.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell izjavio je nakon sastanaka u Briselu da premijer Kosova Albin Kurti nije želeo trilateralni sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da je iznio tri uslova da bi se uključio u proces normalizacije odnosa.

Prema njegovim riječima, Srbija nije bila spremna da ispuni uslove Kosova, pozivajući se na ustavna ograničenja.

Borrell je dodao da je EU prije sastanka predložila novu implementaciju, ali, nažalost, strane su ostale veoma udaljene oko toga kako treba da se odvija proces normalizacije.

"Obje strane snose dio odgovornosti zbog toga što nisu učinile ono što su obećale. Nesprovođenje je velika izgubljena prilika za obje strane“, rekao je Borrell.