Čekajući zakon

Kosovo ima najnižu minimalnu zaradu u Evropi koja iznosi 130 eura za radnike do 35 godina i 170 eura za radnike do 65 godina. Najvišu minimalnu zaradu ima Luksemburg.

Sredinom prošle godine Skupština Kosova usvojila je Zakon o minimalnoj zaradi. Zakon predviđa povećanje minimalne zarade na 264 eura bruto ili 250 eura neto, ali još nije stupio na snagu. Sada se traži da minimalna zarada bude 450 eura.

Kosovo je takođe započelo 2024. godinu sa najnižom minimalnom zaradom u Evropi. Vrijednost minimalne zarade nije se menjala od 2011. godine.

Minimalna plata na Kosovu trenutno iznosi 130 eura za radnike do 35 godina i 170 eura za radnike do 65 godina.

U međuvremenu, sredinom prošle godine, nacrt zakona o minimalnoj zaradi prošao je drugo čitanje u Skupštini Kosova. Međutim, on još nije stupio na snagu.

Predviđeno je da minimalna zarada na Kosovu dostigne vrednost od 264 eura bruto za sve zaposlene, u javnom i privatnom sektoru.

Prema zakonu, Vlada Kosova utvrđuje minimalnu zaradu na kraju svake kalendarske godine, na prijedlog Ekonomsko-socijalnog savjeta. Ali, u nedostatku prijedloga ovog Savjeta, ministar finansija može da podnese Vladi prijedlog minimalne zarade.

Prema studiji Instituta za napredna istraživanja GAP, objavljenoj u aprilu, na Kosovu ima više od 100.000 radnika koji primaju minimalnu platu. Preko 94 odsto njih je zaposleno u privatnom sektoru.

U prošlogodišnjem izvještaju Instituta Riinvest navodi se da je 79 odsto preduzeća povećalo plate za preko 22 odsto. Više od trećine preduzeća navodi da će nastaviti da povećavaju plate, dok 24 odsto planira da poboljša uslove rada na druge načine.

Privatni sektor se smatra najvećim poslodavcem na Kosovu, sa oko 300.000 zaposlenih. Prosječna plata u ovom sektoru, prema podacima Agencije za statistiku Kosova (ASK), u 2022. godini iznosila je 473 eura.

Podaci koje je ASK objavila krajem septembra pokazali su da je najveći dio porodičnog budžeta na Kosovu izdvojen za kupovinu prehrambenih artikala.

Kosovo nema ažurirane podatke o siromaštvu. Posljednji, koje su sastavili ASK i Svjetska banka, su iz 2017. Prema njima, 18 odsto stanovništva Kosova živi u siromaštvu, odnosno sa oko 2 eura dnevno, dok je 5,1 odsto u ekstremnom siromaštvu ili sa manje od 1,5 eura po danu.