Novi čelnici

Istraživač za evropske integracije i dijalog u Grupi za pravno-političke studije Besar Gergi kaže da postoji neka vrsta rasizma među državama članicama Evropske unije prema Kosovu.

"Postoji neka vrsta rasizma među donosiocima odluka tamo u Briselu prema Kosovu, oni ga ne vide kao kompletnu državu, nešto im nedostaje, to je neka vrsta utiska koju imaju Albanci", rekao je Gergi.

Prema njegovim riječima, to će se promijeniti imenovanjem drugih lica na čelne funkcije u EU, poslije posljednjih izbora. 

"Sada je postignut dogovor o glavnim pozicijama u EU i visoki predstavnik će biti aktuelna premijerka Estonije Kaja Kalas, koja je imala mnogo sastanaka sa rukovodstvom Kosova, veoma se zalaže za nezavisnost Kosova i normalno je da će se ovaj pristup promijeniti", rekao je Gergi. 

Prema njegovim riječima, agresivno lobiranje Srbije u Briselu uticalo je na trenutnu poziciju Kosova. Oni troše milione eura u Briselu da utiču na tamošnje donosioce odluka, dodao je.

Novinar Besnik Krasniqi je rekao da čak i kada bi gubici koje bi Kosovo pretrpelo od mjera Evropske unije bili 100 milijardi eura, ono ne bi trebalo da pravi kompromise koje od njega traži EU. 

"Postoji iznenađujući pristup Evropske unije, osim ljudi koji su odgovorni za dijalog u Briselu. Postoje sankcije za stavljanje predshednika opština u kancelarije, koji demokratski svijet to radi? Kažu ne griješite i ne puštajte most u saobraćaj, da ne pogrešite da skinete zid koji je Radoičićeva firma postavila, kažu da se koordiniramo, da ne idemo u akciju protiv kriminalaca na sjeveru bez koordinacije sa njima. Koja je logika ovih uslova? To nije posao od jedne milijarde dolara, čak i ako je 100 milijardi, ne treba praviti takve kompromise", rekao je Krasniqi.

Dodao je da bi svaka odluka o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom pretvorila premijera Albina Kurtija u "politički leš".

Krasniqi je rekao da je cijela istorija posljednje decenije vezana za Kurtijev aktivizam protiv stvaranja ovog mehanizma. 

Krasniqi je dodao da bi bilo čudo samo po sebi ako Kurti uspije da ispuni zahtjeve kroz postavljene uslove. 

"Ako premijer uspije da formalizuje sporazume kroz ovaj uslov, da Srbija povuče pismo odustajanja, prihvati članstvo Kosova u UN, isporuče Radoičića i cijelu grupu zločinaca za slučaj Banjska, to bi samo po sebi bilo čudo. Mislim da i pored toga što je to novi zamah, gospodin Kurti treba da prati ovaj uslov, a ne da ga ograničava samo na sebe ili na visok nivo dijaloga, već neka se cijeli proces podigne i bez ispunjavanja ovih uslova, čak i na nivou glavnih pregovarača, da se sastanci ne održavaju", rekao je. 

Dopisnik Kohe iz Brisela Avgustin Palokaj izjavio je da je premijer Kosova Albin Kurti dosljedan u svom stavu da se sporazum sa Srbijom primjeni, ali je, prema njegovim riječima, teško objasniti zašto nije došlo do trojnog sastanka.

Dodaje da Kurti osjeća "da će Srbija istupiti iz sporazuma".

"On ne vidi drugi način normalizaciju osim potpisivanja, on pokazuje dosljednost. EU, s druge strane, vidi da je dovela u pitanje Sporazum pokušavajući da pronađe rješenje između nepotpisivanja Srbije i njegove spremnosti da potpiše. Teško je objasniti da nije bilo trilateralnog sastanka", rekao je Palokaj.

Analitičarka Dafina Demaku rekla je da je paradoksalno da premijer Albin Kurti odbija sastanak sa predsjednikom Srbije, postavljajući uslove.

"To je produbljivanje paradoksa. Svima nam se dopadaju Kurtijevi uslovi za susret sa Vučićem. Ali paradoksalno je da on odbija sastanak, dok će se sljedeće nedjelje Bislimi sastati sa Petkovićem", rekla je Demaku.

Analitičar Agim Sopi nazvao je proces dijaloga u posljednje dvije godine u Briselu prevarom rekavši da su evropski posrednici nametnuli svoje dogovore.

On je rekao da je sastanak o dijalogu Kosova i Srbije u srijedu rekapitulacija jednog neplodnog perioda.

"Dijalog je oduvijek bio mrtav poslije 24. septembra, a smrt je morala da se objavi, pošto su ovi posrednici koji su nametnuli svoje sporazume, htjeli da zaključe i smislili šargarepu kojom da ih prevare i zaustavili su strane da sjednu za sto", rekao je Sopi.

Sopi je naglasio da su predstavnici međunarodne zajednice "sa namjerom da nešto urade, a ne urade ništa" otvorili prozor za "ubiranje fondova EU".

"To je bila prevara posrednika, ovaj proces je prevara nastala od prvog dana", dodao je.