Komesar SE

Komesar Savjeta Evrope za ljudska prava Michael O'Flaherty smatra da usvajanjem Nacrta zakona o Nezavisnoj komisiji za medije postoji opasnost da se naruši sloboda izražavanja i sloboda medija.

O'Flaherty kaže da ako bude usvojen taj zakon, on bi sadržao problematične odredbe za dezinformacije i štetan sadržaj.

U odgovoru Kohi, O'Flaherty je rekao da taj nacrt zakona ne sadrži ključne preporuke Savjeta Evrope u pravnim mišljenjima.

"Uprkos određenim pozitivnim promjenama, predloženi nacrt zakona o Nezavisnoj komisiji za medije i dalje ne sadrži neke ključne preporuke koje je Savjet Evrope dao u svojim pravnim mišljenjima. Ukoliko bude usvojen, zakon rizikuje da naruši slobodu izražavanja i slobodu medija zbog nejasne svrhe, nejasne definicije, nepredvidive sankcije i problematične odredbe za dezinformacije i štetne sadržaje", rekao je.

O'Flaherty je ocijenio da nacrt zakona mora da prođe kroz širok proces konsultacija sa civilnim društvom, ekspertima i međunarodnim organizacijama.

Kancelarija Evropske unije na Kosovu saopštila je u sredu da je za žaljenje što nisu uzete u obzir njene preporuke za nacrte zakona o javnim funkcionerima, Nezavisnoj komisiji za medije i Tužilačkom savjetu Kosova, koji su na dnevnom redu danas da budu usvojene u drugom čitanju u Skupštini Kosova.

Prema povratnim informacijama, preporuke EU imaju za cilj da ih unaprede i obezbjede usklađenost sa evropskim standardima i najboljom praksom.

"Sadašnja verzija Nacrta zakona o Nezavisnoj komisiji za medije ne odražava većinu preporuka sadržanih u Pravnom mišljenju Savjeta Evrope, uključujući osjetljiva pitanja kao što su ovlašćenja i finansiranje Nezavisne komisije za medije, izborne procedure i rokove dostave za svoje članove, kao i srazmernost sankcija. Uprkos uvođenju nekih fundamentalnih promjena u oblasti medijske regulative, aktuelni nacrt zahtjeva dalje revizije kako bi se poboljšala pravna jasnoća, proporcionalnost i dalja usklađenost sa standardima EU i Saveta Evrope", navodi se u odgovoru EU u vezi sa Nacrtom zakona.