Oglasio se premijer

Premijer Kosova Albin Kurti potvrdio je da je tražio da se ispune tri uslova koje je postavio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću kako bi se bilateralni sastanak održao u Briselu.

On je u srijedu nakon sastanka izjavio da je "Vlada iznijela stav o implementaciji Osnovnog sporazuma koji je usaglašen u februaru 2023. godine".

“Smatramo da su Osnovni sporazum i Aneks za implementaciju istaknuto dostignuće u vanjskoj politici, ali i dostignuće EU, koja je posredovala u čitavim rundama ovog dijaloga. Posljednji put smo imali trilateralni sastanak 14. septembra prošle godine. Mnogo toga se desilo od kada se dogodila Banjska, ali i pismo o povlačenju iz osnovnog sporazuma”, rekao je Kurti.

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell potvrdio je da danas u Briselu nije održan tripartitni sastanak, ističući da Kosovo nije spremno za takav sastanak.

On je rekao da je tokom bilateralnih susreta Kurti izneo tri uslova za dalje angažovanje u procesu normalizacije odnosa sa Srbijom.

„Kurti je izneo tri uslova za njihovo dalje zalaganje. Citiram: prvo, formalizaciju osnovnih sporazuma moraju da potpišu odgovarajući šefovi vlada. Drugo, da se odbaci dopis u kojem je bivša premijerka Srbije Ana Brnabić sredinom decemnbra prošle godine izrazila rezerve koje se odnose na obaveze koje proizilaze iz sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa sa Kosovom, uključujući i aneks primjene. Pod tri, predaju Milana Radoičića i njegove paravojne grupe kosovskim vlastima“, rekao je Borrell tokom konferencije za novinare.

Kurti je, između ostalog, rekao da organizator napada u Banjskoj Milan Radoičić mora biti izručen kosovskim vlastima "u suprotnom neće doći do normalizacije i mira u regionu", dodajući da je tražio punu implementaciju dogovora sa Srbijom i "povlačenje rezervnih papira".

“Ova pisma su sporedna, direktni su napadi na Osnovni sporazum. Pokušat ćemo početkom jula razgovarati o redoslijedu. Ono što smo danas uradili je da smo odbranili Osnovni sporazum. Napad je od nepotpisivanja sporazuma, iz pisma Brnabićeve i od nepredaje Radoičića, koji nastavlja obuku u Srbiji za nove napade“, zaključio je premijer Kurti.