Visoki predstavnik EU

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell rekao je, uoči sastanka u okviru dijaloga Kosova i Srbije u Briselu na visokom nivou, da će se danas raditi na konkretnim koracima implementacije onoga na šta su se obe strane do sada obavezale kroz sporazume.

"Ono što je do sada dogovoreno, mora biti implementirano. Implementacija je ključna i danas ćemo raditi na konkretnim sljedećim koracima u implementaciji, prevazilaženju krize i punom angažovanju u procesu normalizacije", kazao je Borrell u izjavi pred početak sastanaka na kojima će prisustvovati premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Borrell je naveo da se u posljednjih godinu i nešto dana nekoliko puta razgovaralo u okviru dijaloga, ali da su na skoro svim sastancima morali da se bave upravljanjem krizama.

"Bili smo veoma zauzeti u pokušajima pronalaženja rješenja za svakodnevne krize umjesto da smo se bavili implementacijom sporazuma u okviru normalizacije odnosa Kosova i Srbije, sporazuma oko kojeg smo se dogovrili u februaru i martu prošle godine i sada imamo nedostatak implementacije", kazao je.

Nada se da će današnja runda dijaloga poslati drugačiju poruku.

Kako kaže, razgoaraće se i o tome šta je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak radio u proteklo vrijeme, a za EU, kao posrednika, je takođe važno da razume kako obe strane vide budućnost dijaloga, kao i kako žele da nastave taj posao.

Ono što je sigurno, dodaje Borrell jeste da ko god bude na funkcijama u EU na kojima će se baviti ovim pitanjem, sporazumi, zaključci i očekivanja EU se neće promjeniti.

"Ono na šta su se obavezali Kosovo i Srbija neće nestati, svi će očekivati da predsjednik Vučića i premijer Kurti rade za bolju budućnost za njihov narod. Normalizacija odnosa između Kosova i Srbije je nešto na čemu se EU jako angažuje, želimo da postignemo nešto i sada u vremenu kada je na našem kontinentu rat, dostizanje sporazuma za mir, za stabilnost i dobrosusjedske odnose je značajno dostignuće. Nažalost, implementacija ovog dogovora još nije počela i nadam se da ćemo danas razgovarati o tome kako da napokon pokrenemo to", poručio je Borrell.

Izvor: Kosovo Online