Američki profesor

Na dan kada će se premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić vratiti u novu rundu dijaloga u Briselu, stručnjaci u ovom procesu kritikovali su strane da ne sprovode obaveze koje su preuzele. Serwer je rekao da je Srbija učinila sve da spreči priznanje Kosova.

U panel diskusiji koju je organizovala Grupa za političke i pravne studije, Daniel Serwer, profesor na Univerzitetu Johns Hopkins, istakao je da je od 2013. godine tehnički dijalog produktivniji od političkog.

"Iz ugla profesora, mogu da kažem da nema bolje alternative od mirnog odnosa Kosova i Srbije. Komšije nemaju privilegiju da ignorišu ako žele sigurnost i prosperitet. Od 2013. godine postoji napredak u implementaciji tehničkog sporazuma, ali nije bilo nikakvog u pogledu postizanja normalizacije, važno je znati da su sporazumi mnogo produktivniji od stvarnog političkog dijaloga, nema spremnosti za političku normalizaciju iz Beograda obavezama prema sporazumu iz 2013. godine, voleo bih da to učini i Priština, ali to se neće desiti u sadašnjim političkim uslovima“, rekao je on.

Poslanica LDK Doarsa Kica-Xhelili rekla je da Kosovo treba da promeni strategiju u dijalogu sa Srbijom.

"Ne mogu da počnem diskusiju bez pitanja. Kuda nas vodi ovaj dijalog, šta je tu za građane Kosova? Ne smemo da pričamo o Srbiji, ne možemo da mijenjamo njihov način razmišljanja. Moramo da se koncentrišemo na to kako mi vodimo politiku na Kosovu“, naglasila je ona.

Bivši ministar spoljnih poslova Albanije Ditmir Bushati takođe je izrazio skepticizam u pogledu procesa dijaloga.

"Mislim da postoje tri-četiri ključna aktera u procesu dijaloga. Ako se vratimo 13 godina unazad, proces dijaloga je propao. Umjesto da razgovaramo o tome ko će zamheniti Borrella i Lajčaka, trebalo bi da se fokusiramo na ulogu koju će EU imati u ovim procesima. Za EU je veoma važno da dovede Kosovo i Srbiju za sto za razgovor. Što se tiče uloge SAD, moramo da podjelimo neke zabrinutosti u vezi sa onim što se dešava. Postoji priličan broj lidera u regionu koji se klade na Trumpov povratak, ali to nema veze sa dijalogom. Ne treba zaboraviti da najveće dostignuće posljednjih godina pripada Trumpovoj administraciji, koja je obezbjedila priznanje Kosova od strane Izraela. Mislim da će biti teško videti drugačiji stav u narednim godinama iz Srbije“, dodao je on.

Panelisti su rekli da Kosovo i Srbija nemaju alternativu osim dijaloga.