Odgovor

Nakon što je potparol Evropske Unije Petar Stano saopštio da su kosovske vlasti odgovorne da istraže slučaj u Banjskoj i da konačan izvještaj o tom događaju još nije dostupan, reagovala je Vlada Kosova tvrdeći da je sačinila izvještaj o sukobu koji se dogodio 24. septembra u selu Banjska i da je taj dokument dostavljen Evropskoj uniji i svakoj od njenih članica još prošle godine.

Portparol vlade Kosova Perparim Kryeziu naveo je da bi Stano trebalo da ima tu informaciju, prenosi Reporteri.

"Kao Vlada Kosova, u okviru naših nadležnosti, sačinili smo izveštaj od 48 stranica o terorističkom i paravojnom napadu, koji smo od prošle godine dostavili Evropskoj uniji i svakoj državi članici. Mislim da bi portparol Stano trebalo da ima ovu informaciju. Ako u svojim stalnim izjavama govori o izvještaju koji treba da pripremi državno tužilaštvo, onda je to pitanje za koje moramo tražiti odgovore od same ove institucije", rekao je Kryeziu.

On je naveo da Vladu Kosova zabrinjava što za Srbiju nisu preduzete kaznene mjere od strane Evropske unije zbog umješanosti u događaje u Banjskoj.

"Za nas ostaje krajnje uznemirujuće i besmisleno da ni nakon devet mjeseci, s jedne strane, nema optužnice državnog tužilaštva za Milana Radoičića, a sa druge strane, međunarodna zajednica, uključujući i Evropsku uniju, nije preduzela mjere protiv Srbije, uprkos činjenicama koje dokazuju njenu umješanost u napad 24. septembra 2023. Podsećamo da je Radoičić i dalje slobodan i predstavlja potencijalnu opasnost po bezbjednost i mir u regionu", kazao je potparol Vlade Kosova.

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da je napad u Banjskoj nešto što se dogodilo na teritoriji Kosova, te da su kosovske vlasti odgovorne da istraže slučaj i daju potpuni izvještaj.

"Što se tiče istrage. U početku bi istragu trebalo da urade kosovske vlasti. Ako mislite na incident u Banjskoj, 24. septembra, to je nešto što se dogodilo na teritoriji Kosova i kosovske vlasti su odgovorne da istraže i daju potpun istražni izvještaj. To se još nije dogodilo, tako da ne možemo dalje bez rezultata istrage", rekao je Stano.

On je naglasio da je stav EU bio jasan odmah nakon napada, ali da, kako je rekao, svi nalazi treba da budu uvršteni u konačni izvještaj, koji prema njegovim riječima, još uvijek nije dostupan.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri