Drugačiji

Profesor Univerziteta Johns Hopkins Daniel Serwer, kaže da bi za Balkan i Kosovo bilo bolje da sadašnji predsjednik Joseph Biden bude na čelu Sjedinjenih Američkih Država, nego da se vrati bivši predsjednik Donald Trump.

"Najbolja stvar u vezi sa američkim izborima je to što niko ne zna rezultate dok se izbori ne završe. Znamo stav Bidena i Trumpa o Balkanu. Biden održava integritet država. Trump je drugačiji. Pregovarao je sa Thaçijem i Vučićem za podijelu Kosova. Ali ne samo za podijelu Kosova. Ako bi se Kosovo odvojilo, Bosna bi bila u opasnosti, kao i Crna Gora, pa čak i Makedonija. Mislim da bi Biden bio mnogo bolji od Trumpa što se Balkana tiče“, rekao je Serwer.

Serwer ne vidi spremnost za političku normalizaciju Kosova i Srbije. Prema njegovim riječima, tehnički dijalog je bio mnogo produktivniji od stvarnog političkog dijaloga.

"Važno je da se sporazum odnosi na obje strane. Lajčak je pokušao da izvrši pritisak na Prištinu radi ZSO, ali bezuspješno“, rekao je on.

U diskusiji na temu "Budućnost dijaloga Kosova i Srbije, mogućnosti za novu dinamiku i uticaj izbora u EU i SAD“, pored Serwera učestvovala je i članica Demokratskog saveza Kosova Doarsa Kica-Xhelili, koja je rekla da su i Kosovo i Srbija preduzele male korake u primjeni sporazuma.

“Ne samo da smo skrenuli sa puta u smislu vođenja politike, sada smo u svojevrsnoj konfrontaciji sa međunarodnom zajednicom“, rekla je ona.