Protiv

Ministar lokalne samouprave Elbert Krasniqi izjasnio se protiv implementacije Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, nazivajući to prijetnjom po multietnički karakter zemlje.

Ministar lokalne samouprave Elbert Krasniqi izneo je svoj stav protiv implementacije Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu. On to ocijenjuje kao prijetnju multietničkom duhu zemlje.

Krasniqi je tokom intervjua u emisiji "Pet" Dukagjini naglasio da na Kosovu nema mjesta za monoetničke institucije, jer će one narušiti multietnički karakter društva i Ustav Kosova.

"Čvrsto vjerujem da etničkim, monoetničkim institucijama nije mjesto na Kosovu i da ne doprinose duhu Ustava Kosova“, rekao je Krasniqi.

ZSO blokira demokratske procese

On tvrdi da bi se takva institucija koristila za blokiranje demokratskih procesa i podrivanje prava drugih zajednica.

"I imam beskrajne primjere kako se politička prava srpske zajednice koja su tu da služe samim kosovskim Srbima, kao i njihovim predstavnicima, koriste za blokiranje demokratskih procesa u zemlji. Imamo Zakon o lokalnoj samoupravi, veoma važan zakon, koji se ne može mijenjati jer srpski predstavnici u skupštini Kosova ne dolaze i ne glasaju za izmenu ovog zakona“, rekao je Krasniqi.

Pored toga, Krasniqi je nazvao međunarodne kritike na račun Vlade zbog njenih postupaka na sjeveru zemlje nepravednim.

Krasniqi je govorio i o izgradnji kuća na sjeveru, skoro svih čiji su vlasnici Albanci, spaljenih tokom i poslije rata, dok je nagovestio da će za treći poziv (za izgradnju) biti budžet od 4 miliona eura.