Nije članica UN-a

Profesor međunarodnog krivičnog prava Ismet Salihu, smatra da teško može doći do tužbe za genocid Kosova protiv Srbije, ako se uzme u obzir put koji treba preći za njeno sastavljanje, piše Front onlajn.

"Malo je vjerovatno da će se to uopšte dogoditi. Da bismo podigli optužnicu, potreban nam je tim vodećih kosovskih stručnjaka, zajedno sa istražiteljima na terenu, u naredne dvije-tri godine koji će prikupiti, provjeriti, organizovati te podatke, a zatim podneti tužbu“, kaže Salihu.

On dodaje da Kosovo ne može da podnese tužbu za genocid nad Srbijom, jer nije članica Ujedinjenih nacija i da, onda to u ime Kosova mora uraditi neko drugi.

"Kosovo ne može da podnese tužbu jer još nije članica UN, ali u ime Kosova to može da podnese Albanija ili bilo koja druga država. Do sada nisam upitan ni za kakve sugestije iz Vlade, a radio sam šest do sedam godina u Institutu za ratne zločine", naglašava profesor.

Uprkos svemu, stručnjak za međunarodno krivično pravo kaže da je pitanje tužbe za genocid protiv Srbije trebalo hitno da se riješi.

"Ova stranka na vlasti je obećala ponovno otvaranje Instituta za ratne zločine i taj Institut je otvoren. Posao ide sporo, ovaj posao je mogao da se završi prije tri i po mjeseca, ali su sad napravili zakon. Godine prolaze, a ovaj posao (sa tužbom, prim. nov) je morao hitno da se riješi. Umjesto da podrži i proširi taj Institut, on je zatvoren“, kaže profesor Salihu.

Dodaje da ako takva situacija potraje, tužba za genocid se ne može pripremiti.

"Sada, na ratnim zločinima morale su da rade tri osobe, za ostale zločine treba da rade još tri osobe, a sa tri zaposlena ni za 30 godina taj posao ne može da se završi. Kada se prikupe činjenice, trebalo bi prvo da podignete optužnicu za ratne zločine, a potom posebno za genocid", zaključio je Salihu.

Izvor: Kosovo Online/Frontonline