Moguće povezivanje sa ZSO

Direktor Instituta "Musine Kokallari" Belgzim Kamberi smatra da se predstojeći sastanak premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića održava samo da bi se stavilo do znanja da dijalog i dalje postoji. Komentarišući ukidanje kaznenih mjera Kosovu, Kamberi navodi da ne postoji spremnost u EU da se one u potpunosti ukinu, prenosi Dukađini.

Kamberi ukazuje da sastanak Vučića i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona izražava svojevrsnu spremnost Pariza da pojača pritisak na Kosovo po pitanju Zajednice srpskih opština.

"Mislim da se ovaj sastanak više održava da pokaže da dijalog nije politički mrtav, ali nije ni francusko-njemački plan, plan EU i mislim da je to više napor Evropske unije i posrednika. Ali s druge strane, desile su se neke pojave, videli smo sastanak Vučića i Macrona gdje izgleda da postoji neka vrsta spremnosti zvaničnog Pariza da pojača pritisak na Kosovo po pitanju Zajednice srpskih opština", rekao je Kamberi.

Kada je riječ o kaznenim mjerama koje je EU uvela Kosovu prije godinu dana zbog eskalacije situacije na sjeveru, Kamberi smatra da ne postoji spremnost u EU da se one u potpunosti ukinu.

"Postoji mogućnost da Francuska i neke druge zemlje, posebno Italija, lobiraju da se sankcije sa Kosova ne uklone u potpunosti, već postepeno. Izgleda da nema volje da se sankcije potpuno uklone i sankcije imaju tendenciju da se odnose na pitanje povezivanja sa slanjem nacrta evropskog statuta ZSO Ustavnom sudu", rekao je Kamberi.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini