Suverenitet na sjeveru

Stručnjak za bezbjednost Fatmir Çollaku kaže da je suverenitet Kosova na sjeveru uspostavljen "kao nikada do sada", ali i da se stabilna i bezbjedna situacija lako može zaoštriti. Govoreći o otvaranju mosta na Ibru, Çollaku kaže da je potrebno pružiti ljudima slobodu kretanja, ali da bi ta akcija trebalo da bude sprovedena u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom, prenosi Teve 1.

Çollaku kaže da od incidenata u Banjskoj nije ugrožena bezbjednost Kosova, kao ni ustavni poredak.

"Bez preteranog entuzijazma, uz logičan i razuman zaključak možemo reći da su suverenitet i jurisdikcija Republike Kosovo prošireni kao nikada do sada", rekao je on.

Međutim, ukazuje da se stabilna situacija na sjeveru lako može zaoštriti.

"Na osnovu brojnih izvještaja, o indeksu stepena i dinamike kriminaliteta u tom dijelu, na osnovu izvještaja pravnih institucija Republike Kosovo, pozivajući se i na Carinu Kosova da postoji smanjenje krijumčarenja robe u tom dijelu zemlje, kao i izjave brojnih službenika sistema bezbjednosti i izjave građana i mojih izvora, daju mi za pravo da zaključim da je bezbjednost zaista stabilnija uz mogućnost eskalacije jer je u tom dijelu situacija istorijski krhka“, dodao je.

Çollaku kaže, povodom pitanja otvaranja mosta na Ibru, da je u principu neophodno slobodno kretanje građana.

Ističe da bi za takvu akciju kosovske institucije morale da se usaglase sa međunarodnom zajednicom i da mišljenje Srbije o ovom slučaju nije važno.

"Trebalo bi da postoji koordinacija između institucija Kosova i međunarodne zajednice, ali Srbija je destruktivna, tako da u ovoj situaciji ne treba da bude relevantan pristanak ili neodobravanje Srbije, već u svakom slučaju saradnja i koordinacija sa međunarodnom zajednicom", zaključio je.

Izvor: Kosovo online/Teve 1