Nedostatak perspektive

Bivši predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu, komentarišući izjavu potpredsjednika Vlade Besnika Bislimija da sa Kosova ne odlaze mladi, već bake koje idu kod svojih unuka na zapad, istakao je da ona predstavlja težak udarac za roditelje koji svoju djecu ispraćaju u inostranstvo zbog nedostatka perspektive, prenosi Ekonomija onlajn.

"Kosovo se suočava sa mnogim izazovima, nedostatkom političke stabilnosti, vizije za budućnost, i sve one izjave koje dolaze od institucionalnih lidera o neizvesnosti oko rata i sukoba definitivno povećavaju ako ne stres, onda anksioznost", kazao je Gërxhaliu.

Prema njegovim riječima, treba prekinuti ismejavanje, posebno kada takve izjave dolaze od funkcionera na visokim pozicijama.

"To je zaista težak udarac za roditelje koji sopstvenu djecu šalju na put izgnanstva u nedostatku perspektive za budućnost", ističe.

Ukoliko je tako kako je rekao Bislimi, zašto Kosovo uvozi radnu snagu, upitao je on.

"Zašto se privatni sektor suočava sa izazovima, zašto su škole zatvorene na Kosovu, zašto su vrtići zatvoreni na Kosovu. Zar to nisu uverljivi argumenti koje kosovski političar treba da zna, posebno akademskog nivoa potpredsjednika vlade", rekao je.

Izgleda da tiho bjekstvo nije izazov za institucije, kaže Gërxhaliu i dodaje da svakoga dana ima na hiljade prodatih karata, sa hiljadama putnika koji odlaze sa Kosova.

Dodajući da je tačno da se neki od njih vraćaju, Gërxhaliu kaže da svi idu sa jedinim ciljem prve posjete da identifikuju priliku za zapošljavanje, liberalizaciju mogućnosti ili saobraćajne regulative u razvijenim evropskim zemljama.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online