Potpredsjednik Vlade

Potpredsjednik Vlade Besnik Bislimi rekao da će isplata sredstava iz Fonda za rast EU za Kosovo i Srbiju zavisiti od ocjene emisara EU za dijalog Miroslava Lajčaka o konstruktivnosti strana, piše Teve 1.

On kaže da će ta konstruktivnost zavisiti od toga koliko će stranke prihvatiti plan redosljeda kao osnovu.

"Ne znam. To nikada nije zavisilo od Kosova, već od destruktivnosti Srbije. Srbija se kontinuirano protivila primeni osnovnog sporazuma tvrdeći da sporazuma nema. Situacija je sada malo komplikovanija zbog činjenice da je kao preduslov i za isplatu prvog dijela iz Fonda za rast, koja se očekuje u julu, procjena Lajčaka o konstruktivnosti strana. Ova konstruktivnost zavisiće od toga u kojoj mjeri strane prihvataju plan redosljeda kao osnovu. Srbija će imati izazov da kaže da prihvatam plan redosljeda za sporazum koji ne poznajem i ne postoji. Srbija će biti prinuđena da prizna da ima sporazum sa Kosovom i da mora isti da primjeni“, rekao je Bislimi.

On je dodao da Lajčak ne može da blokira sredstva za Kosovo, već će samo izvještavati o konstruktivnosti stranaka.

„Lajčak ne odlučuje o sredstvima već izvještava o konstruktivnosti partija. Ovaj izvještaj će koristiti komisija, da li sredstva treba da budu isplaćena ili ne“, naglasio je Bislimi.

On je rekao da kaznene mjere Evropske unije prema Kosovu treba što prije da budu uklonjene i da su nepravedne, ali da ZSO nije uslov za to.

„Mjere su veoma specifične, izvesne. To je izjava gospodina Borrella od 3. juna 2023. i nema pomjena o ZSO. To su spekulacije... Postoje različiti interesi zemalja članica, ima onih koji favorizuju neke zahtjeve Srbije. Oni vjeruju da na taj način mogu da povuku Srbiju ka zapadu“, izjavio je Bislimi.

Izvor: Kosovo online/ Teve 1