EU ima i druge mehanizme

Profesor evropskog prava Avni Mazreku ocjenio je da je prijedlog visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Jospea Borrella o ukidanju mjera Kosovu bio očekivan, ali i dodao da Unija ima i druge mehanizme kako bi ostvarila svoje interese, posebno kod zemalja koje žele da postanu njene članice.

“Moje očekivanje je bilo da će Borrell preporučiti ukidanje mjera Kosovu zato što te mjere ni ranije nisu imale nikakvo značenje. EU ima drugačije mehanizme da prisile da se sprovede nešto što je u interesu EU i u interesu zemalja koje su izrazile želju da budu članice EU. Te stvari i ti mehanizmi su nešto u okviru čega EU funkcioniše”, rekao je Mazreku za Kosovo onlajn.

On je dodao da je kažnjavanje Kosova od strane EU od početka bilo potpuno pogrešno.

Pretpostavlja da Botrell nije želeo da završi svoj mandat sa negativnim izvještajem i sankcijama prema Kosovu i da je to bilo važno da se čuje.

“Kažnjavanje Kosova od strane EU bilo je potpuno pogrešno od početka. Odluka je usledila kao posljednja faza nekoga ko se bavi bezbjednosnom politikom EU. Bio je nekadašnji ministar Španije i nije želeo da zaključi svoj mandant sa negativnim izvještajem i sankcijama EU prema Kosovu. Zato je bilo važno da se čuje šta će reći i šta će preporučiti”, objasnio je Mazreku.

Izvor: Kosovo Online