Ambasador

Ambasador Njemačke na Kosovu Jorn Rohde istakao je da mjere Evropske unije protiv Kosova treba da budu uklonjene. Ali, kako je naveo, od sada sve zavisi od sastanka koji će biti održan u Briselu.

Rohde je rekao EO da je u rukama država članica koja će biti konačna odluka koja će biti donjeta u vezi sa Kosovom, što se tiče mjera EU.

Inače, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell preporučio je ukidanje mjera protiv Kosova, navode izvori koji su upoznati sa sadržajem njegovog izveštaja.

Borrell zasniva ovu preporuku na činjenici da je Kosovo preduzelo korake ka ispunjavanju zahtjeva Evropske unije iznjetih u izjavi od 3. juna 2023. godine.

Borrell je predao predmetni dokument državama članicama, o sadržaju izvještaja razgovaraju ambasadori zemalja EU.

Navodi se da u svom izvještaju šef evropske diplomatije Josep Borrell smatra da bi ukidanje mjera bilo politički signal i da bi doprinjelo izbalansiranom kontekstu u kome može da se odvija dijalog Prištine i Beograda.

S druge strane, Josep Borrell je, kako se navodi, u izvleštaju pomenuo da očekuje da Kosovo iskoristi priliku da dleluje na deeskalirajući način i da izblegne nekoordinisane akcije.