Optužba studenata

Osnovno tužilaštvo u Prištini donelo je odluku o pokretanju istrage protiv profesora Xhevata Krasniqija, zbog seksualnog uznemiravanja.

Ovu vijest je potvrdila portparolka Tužilaštva u Prištini Laureta Ulaj.

„Obavještavamo vas da je Osnovnom tužilaštvu u Prištini stigla krivična prijava za predmetni slučaj. Državni tužilac je doneo odluku o pokretanju istrage protiv Xh. K. Ovaj krivični predmet se vodi u skladu sa zakonskim odredbama ZKPK“, kazala je Ulaj.

Suspendovan

Xhevat Krasniqi je suspendovan sa posla 23. aprila nakon što ga je 27 studentkinja optužilo za seksualno uznemiravanje.

„Na osnovu odluke Etičkog savjeta i preporuke Rektorata, rektor univerziteta u Prištini doneo je odluku o suspenziji prof. Xh. K., sa trenutnim dejstvom, prema relevantnom normativnom okviru, do okončanja istražnih radnji državnog tužilaštva“, navedeno je u saopštenju Rektorata UP, prenosi Zeri.

U prijavama studenata pominje se da je profesor iznosio komentare seksualne prirode, komentarisao izgled studentkinja i postavljao provokativna pitanja.

„Ušla sam da se konsultujem sa dotičnim profesorom i da vidim zašto mi je skinuo 0,5 poena sa ispita, recimo da nisam dobila odgovor, ali sam napustila njegov kabinet šokirana nimalo adekvatnim, moralnim i neprofesionalnim odgovorom. I evo, citiram njegove riječi: ‘Pravedan sam u procjeni, pa ću kada se istuširam da Vas izmasiram’, rukama je demonstrirao riječ ‘masaža’ i prišao je da me zagrli“, navela je jedna od studentkinja u svojoj žalbi koja je predočena Etičkom savjetu.

Uz optužbe na račun profesora Krasniqija za seksualno uznemiravanje, studenti su 11. aprila održali protes u sklopu kojeg su na više sati blokirali ulaz u rektorat.

Izvor: Zeri/Kossev