Krajnji cilj

Diplomata Albert Prenkaj izjavio je povodom dolaska specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka u Prištinu, da je cilj te posjete da Kosovo počne da sprovodi dogovor o Zajednici srpskih opština, prenosi ABC news.

Prenkaj je konstatovao da Lajčak poziva da se rješenje pronađe što prije.

"Njegov krajnji cilj je da Kosovo počne da sprovodi obavezu o Zajedinici srpskih opština, koja će početi priznavanjem dokumenata od strane Srbije. Dakle, ovo je dio napora da se obe strane ubede", smatra Prenkaj.

Navodi da se očekuje da se, nakon izbora, politička slika Evrope "razjasni", te da će strane u dijalogu krenuti u implementaciju i preuzeti odgovornost za dogovore, ali dodaje da slijedi i period pritisaka.

Kada je riječ o izvještaju šefa evropske diplomatije Josepa Borrella, na osnovu kojeg se očekuje donošenje odluke o sankcijama Kosovu, Prenkaj je naveo da mnoge zemlje gledaju na Kosovo sa skepticizmom.

"Premijer Kosova Albin Kurti je dao nadu da je izvještaj pozitivan, ali smo videli i reakciju Petera Stana da dokument ne znači da je bilo pozitivnih reakcija na ukidanje mjera protiv Kosova", ukazao je Prenkaj.

Izvor: Kosovo Online/ABC news