Ambasada Njemačke

Ambasada Njemačke na Kosovu podržala je stav Evropske unije da se odluka o otvaranju mosta na Ibru mora doneti u sklopu dijaloga u Briselu na kojem će biti prisutna i srpska strana, piše Gazeta express.

Portparol njemačke ambasade na Kosovu Christian Betscher je u odgovoru tom portalu rekao da otvaranje mosta na Ibru zavisi od dva sporazuma postignuta u okviru dijaloga, naglasivši da uprkos tome most nastavlja da bude zatvoren za automobile.

"Otvaranje mosta u Mitrovici predmet je dva sporazuma koje su strane postigle u okviru dijaloga uz posredovanje EU 2015. i 2016. godine. Uprkos naporima EU za olakšanje tokom godina, most ostaje zatvoren za saobraćaj“, poručio je Betscher.

On je dodao da odluka o tome treba da bude doneta u okviru dijaloga, uz učešće zvaničnih delegacija Kosova i Srbije.

"Pošto je to pitanje u vezi sa dijalogom koji vodi EU, pregovori i svaka odluka u vezi sa mostom treba da se donesu u okviru dijaloga uz učešće zvaničnih delegacija Kosova i Srbije“, rekao je portparol ambasade.

Zamjenik direktora Policije Kosova Veton Elshani najavio je da će most na Ibru uskoro biti otvoren. Odluka o njegovom otvaranju doneta je i u Skupštini Opštine Sjeverna Mitrovica, međutim, odgovornost za konačnu odluku o otvaranju je u rukama Ministarstva unutrašnjih poslova i Vlade Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express