Integracija

Ministar odbrane Ejup Maqedonci kazao je da se Bezbjednosne snage razvijaju kao profesionalna i demokratska snaga koju nadgledaju civilne vlasti te da kao takva ne predstavlja prijetnju nikome. Maqedonci ukazuje i da je Kosovu glavni cilj da postane članica NATO-a.

"Kosovo je odlučno da uđe u NATO. To smo isticali na svakom sastanku sa zemljama članicama NATO-a, na svim nivoima. Ministarstvo odbrane i BSK gradimo po standardima NATO-a. Gradimo snage koje imaju za cilj da budu integrisani dio NATO-a i kao takve su orijentisane na aktivnosti koje su u vezi sa aktivnostima koje se odvijaju i u zemljama NATO-a", rekao je Maqedonci.

Ministar odbrane kaže da su bespilotne letjelice nedavno ažurirane, kao i da su postale nezaobilazno sredstvo u svim vojskama svijeta.

"U ovom aspektu smo bili uspješni, jer smo Bajraktare imali ​kao dio inventara BSK-a u ranoj fazi. Mi smo treća zemlja u Evropi koja je kupila ovaj sistem", izjavio je Maqedonci.

Dodao je da je u narednoj fazi planirana kupovina helikoptera kao sredstava vazdušne podrške.

Govoreći o budžetu BSK-a, ministar je najavio da je u 2023. godini izdvojeno oko 204 miliona eura, pri čemu je istakao postizanje standarda budžeta od 2 odsto BDP-a.