Bez dozvole

Predsjednica Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, Ekaterina Trendafilova, izdala je "posljednju opomenu“ Nasimu Haradinaju, bivšem lideru Udruženja veterana OVK – zbog davanja više intervjua na Kosovu bez dozvole suda, što je suprotno pravilima Suda.

"Ova opomena dolazi nakon što je sekretar Specijalizovaih veća dostavila više izvještaja obavjestivši predsjednicu na Haradinajeve kontakte ili intervjue sa medijima u posljednjih nekoliko mjeseci, a bez traženja neophodnog odobrenja za iste u skladu sa Odlukom. Pored toga, predsjednica je istakla da je Haradinaj već ranije ove godine podsjećan na posljedice kršenja Odluke“, navodi se u ovoj odluci.

U današnjem tekstu opomene predsjednice Suda, navodi se da je ovu odredbu Haradinaj prekršio odmah, u prvim danima na slobodi, u decembru i januaru ove godine. Za intervjue koje je davao tada na Kosovu, nije tražio dozvolu suda.

Još je tada Trendafilova, navedeno je danas u odluci, takođe upozorila Haradinaja – da se uzdrži od kontakta s medijima i izjava ili će, u suprotnom, morati da se vrati u pritvor kako bi odslužio svoju kaznu.

Ipak, kaže, on se ponovo oglušio o to upozorenje, pa je u maju i junu ove godine, navela je Trendafilova – dao čak sedam intervjua na Kosovu.

"U junu sam obavještena da ih je bilo dva u maju i pet u junu, a da ih je možda bilo još“, navela je Trendafilova.

Za nijedan od njih, takođe sud nije dao dozvolu, a Haradinaj je nije ni tražio.

Iako, kako je navela, može i zbog ovih prekršaja da naloži njegovo vraćanje u pritvor, ona je ipak odlučila da izda ovo "poslednje upozorenje" Haradinaju.

"Bilo kakvo dalje Haradinajevo kršenje uslova, bez obzira koliko neznatno, imaće za rezultat njegovo hitno vraćanje u pritvor i odluka o uslovnoj kazni će biti momentalno opozvana“, upozorila je i danas predsjednica Specijalizovanih veća u Hagu.

Nasim Haradinaj je uz Hisnija Gucatija, takođe sada oslobođenog, uhapšen 25. septembra 2020. godine, da bi im 11. decembra te godine bila potvrđena optužnica.

Optuženi su da su kao vođe veterana OVK, pred hapšenje Hashima Thaçija i uopšte početka njegovog suđenja – više dana u jesen 2020. preko konferencija za štampu koje su organizovali, ali i drugih javno emitovanih događaja, te daljim distribuiranjem – neovlašćeno otkrili informacije zaštićene zakonom Specijalizovanih veća i Tužilaštva, uključujući i podatke koji ukazuju na identitet svjedoka.

U pitanju su hiljade stranica povjerljivog sudskog materijala, koji je tada procureo.

Pored toga, optuženi su iznosili optužbe i uvredljive komentare na račun potencijalnih svjedoka i u više navrata izjavili da namjeravaju da podriju Specijalizovana veća.

Godinu i po dana kasnije – 18. maja, pretresno vijeće je izreklo prvostepenu presudu kojom je optužene proglasilo krivim po pet tačaka optužnice i nevinim po jednoj.

Obojica su tada osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od po četiri i po godine zbog ometanja pravde, zastrašivanja i neovlašćenog otkrivanja sudskih informacija i ličnih podataka o zaštićenim svjedocima u predmetima ratnih zločina.

Gucati je uslovno oslobođen u oktobru prošle godine, a za njim u decembru i Haradinaj. Obojica su bili optuženi na istu kaznu od četiri godine i tri mjeseca, kao i novčanu.

Sud je tada odredio uslove pod kojim ih pušta.