Politički analitičar

Politički analitičar Lulzim Veliu ocjenio je da bi za Kosovo bilo najbolje da Srbija uđe u Evropsku uniju, ali i da što pre sprovede dogovorene obaveze, uključujući i formiranje ZSO.

"Glavni uslov je bio da članstvo Srbije u Evropskoj uniji ne bude bez priznanja Kosova, a čuli smo i ambasadora Hilla koji je rekao da Srbija može da postane članica i bez priznavanja Kosova. Mislim da treba da vidimo i pozitivnu stranu ako će Srbija postati članica EU. Sa onima sa kojima imate posla i stalno ste u kontaktu bolje je da je članica EU. Kao članica EU, doći će trenutak kada će se Srbija ponašati kao svaka članica EU i doći će do priznanja Kosova“, rekao je Veliu.

Dodao je da Kosovo ne treba da se bavi Srbijom, već da ispunjava svoje međunarodne obaveze "i da ide napred kako bi se otvorila perspektiva za zemlju".

To podrazumeva, naglašava, sprovođenje obaveza uključujući i osnivanje Zajednice srpskih opština zato što je „svako odlaganje ove odluke gubitak“.

Veliu kaže da Kosovo ima pogoršan odnos sa drugim zemlja, pa i onima u regionu.

„Imamo pogoršanje odnosa Kosova sa drugim zemljama, kao što je Sjeverna Makedonija, a nemamo ni odgovarajuće odnose sa Albanijom. Ovo je rezultat politike koja nije dobro orijentisana ili usmeravana od strane aktuelne vlade. Tu treba staviti prst na čelo i raditi što je više moguće, jer imamo dogovore na stolu koji su već dugi niz godina pravljeni, međunarodno ratifikovani i oklevamo da ih sprovedemo“, naglasio je Veliu.

Izvor: Kosovo Online/Koha