Kosovo još pod sankcijama

Bivši konzul Kosova u Kanadi Donat Syla rekao je da je pristup Kurtijeve vlade u odnosu na međunarodnu zajednicu pogrešan, pa je zbog toga, prema njegovim riječima, Kosovo i dalje pod sankcijama, prenosi Ekonomija onlajn.

„Iskreno rečeno, voleo bih da vidim Kosovo mnogo bolje, ali dok razgovaramo, Kosovo je i dalje pod sankcijama EU. Nadam se da će te sankcije uskoro biti ukinute, a s druge strane, s obzirom na to da smo prilično krhka zemlja sa osetljivom situacijom, imam u vidu da naši odnosi sa međunarodnim faktorom nisu na najboljem odgovarajućem nivou“, kaže on.

Smatra da u ovoj 25. godišnjici, Kosovo treba da ima odličan odnos, posebno sa SAD sa kojima se vidi „da nema koordinacije o suštinskim stvarima“.

On je rekao da od proglašenja nezavisnosti, Kosovo ne može da postigne uspjeh bez podrške međunarodnih saveznika, pa je zato potreban kooperativniji pristup.

„Sa ovim pristupom, koji primjenjuje Vlada Kosova, ostaje mnogo za izgradnju i stabilan odnos sa našim saveznicima. Svijestan sam da SAD i naši saveznici imaju strateški interes da budu prisutni u našoj zemlji i osnaže Kosovo ka integraciji u najrelevantnijim instancama. Pristup vlasti, ali i opozicije treba da bude veoma afirmativan i kooperativan, posebno sa SAD”, rekao je Syla.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online