Demantuje Bislimija

Predsjednica Komisije Rezarta Krasniqi odgovorila je zamjeniku premijera Besniku Bislimiju, koji je u komisiji rekao da postoje informacije da je Evropska unija preporučila ukidanje mera Kosovu, istakavši da izvještaj tako nešto ne preporučuje, piše Reporteri.

„Koliki je broj projekata koji su obustavljeni kao rezultat mjera EU. Šta se dešava jer nemamo ni jednu informaciju“, upitala je ona rekavši da ima informaciju da izvještaj Josepa Borrella ne preporučuje ukidanje mjera.

Bislimi je rekao da od mjera koje su nametnute Kosovu, nijedan projekat koji je u procesu nije obustavljen.

On je rekao da je EU prvobitno jednostrano uvela mjere Kosovu i dodao da je EU u ovom procesu razotkrila sopstvenu pristrasnost time što nije uvela mjere Srbiji.

„Nametnuli su četiri vrste mjera, obustavljanje rada organa koji sprovode Sporazum o stabilizaciji, obustavljen je rad IPA 2024, a rečeno je da Kosovo neće biti pozivano na sastanke na visokom nivou. Ni jedan projekat EU nije obustavljen. Ono što se desilo jeste da su projekti IPA 2022 odloženi do ukidanja mjera. IPA 2022 nije oštećen jer ima rok. O IPA 2024 se razgovara u EU, ali ne može da bude odobren dok Kosovo ne bude pod mjerama“, rekao je on.

Bislimi je ranije danas rekao da je sadržaj izvještaja pozitivan i da preporučuje ukidanje mjera.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri