Granice koje spajaju

Ambasador SAD u Beogradu Christopher Hill izrazio je uvjerenje da formalno priznanje Kosova neće biti uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju (EU), već normalizacija odnosa sa Prištinom.

U intervjuu za izdanje nedeljnika NIN od 13. juna, Hill je rekao da Evropljani traže od Beograda "upravo ono što kažu da traže, a to je normalizacija" i dodao da EU želi mir i bezbjednost u regionu, a svakako i između Kosova i Srbije.

"Mislim da su vrlo jasno rekli da postoje članice EU koje ne priznaju Kosovo, tako da je pravo pitanje da pokušamo da dođemo do normalizacije tamo gde te granice neće biti granice koje dele, već granice koje spajaju, granice koje ih zaista spajaju", kazao je Hill.

Hill je rekao da SAD podržavaju težnje Srbije da postane članica EU i da pokušavaju da joj pomognu "u tom poduhvatu, jer je sasvim jasno da će Srbija u budućnosti biti u Evropskoj uniji".

On je kazao da su SAD "vrlo jasno stavile do znanja" da bi želele da se Srbija pridruži sankcijama Rusiji, ali je dodao da je Srbija "takođe preduzela neke važne korake kako bi jasno stavila do znanja Rusiji da se ne slaže sa agresijom koju je ta zemlja izvršila na svog suseda".

"Imamo veoma dobar dijalog sa Srbijom. I, da, Srbija je preduzela neke veoma konkretne mere da Rusiji stavi do znanja da ono što je uradila u Ukrajini ne može biti održivo. I pre ili kasnije će Rusija morati da postigne mirovni sporazum i povuče se iz Ukrajine. Tako da mislim da se dobro razumemo sa Srbijom", naveo je Hill.