Za rumunski TVR

ISIS ostaje glavna pretnja, izjavio je za rumunski TVR građanin Kosova koji je optužen za terorizam i zatvoren Albert Berisha jer je otišao u Siriju da se bori zajedno sa fundamentalistima prije više od jedne decenije.

TVR info su ispričale priču o Albertu Berishi prije šest godina, čak i prije nego što je mladić bio zatvoren. Sada ga je ponovo srela Adelin Petrisor i razgovarala sa njim o životu u kosovskim zatvorima i terorizmu na Balkanu.

Adelin Petrisor je mladog Kosovara snimila 2018. godine, samo nekoliko dana prije nego što je ušao u zatvor. Sudije su ga osudile jer je 2013. bio u Siriji, gdje se susreo sa najradikalnijim borcima ISIS-a sa Kosova, uključujući Lavdrima Muhaxherija, teroriste kojeg su SAD ubile u napadu dronom.

Berisha je proveo dvije godine i tri mjeseca u zatvorima na Kosovu, ali i sada kaže da nije bio u Siriji da se bori uz ISIS, već da se bori protiv Bashara Al Asada. Ovaj 37-godišnjak priznaje da mu vrijeme u zatvoru nije bilo nimalo lako.

"Prihvatio sam realnost i počeo više da se molim. Postao sam religiozan, približio sam se Bogu. Počeo sam da vježbam i čitao sam mnogo knjiga", ispričao je Berisha.

Optužuje vlasti na Kosovu da ništa više nisu učinile da integrišu one koji su otišli u Siriju i Irak da se bore uz ISIS.

Vjeruje da su državni ili nevladini programi deradikalizacije više na papiru.

"Ne možete nekoga deradikalizovati tako što ćete ga staviti u zatvor. Vi ga naljutite, njegova porodica će biti ljuta. Tako stvarate savršeno okruženje u zatvoru da radikalizujete druge", navodi.

Berisha kaže da mnogi od najvećih pristalica ISIS-a na Balkanu nisu otišli u Siriju da se bore, nisu služili zatvorsku kaznu i nastavljaju nesmetano da rade za terorističku grupu.

Mišljenja da ISIS nakon poraza u Siriji nije nestao, već je samo promjenio način djelovanja, pri čemu je grupa sada mnogo diskretnija.

"Oni nisu dovoljno hrabri da nešto počnu. Sačekajte da se okolnosti promjene, sačekajte haos. On ne preuzima odgovornost ni za šta. Da, mislim da su opasni posebno za muslimane i za islam", poručuje.

Priča Alberta Berisje nije jedinstvena. Od 2015. desetine Kosovara je zatvoreno zbog borbe sa ISIS-om u Siriji i Iraku. Većina njih je već puštena.

Izvor: Kosovo online/TVR info