Zaštitnik građana

Zamjenik ombudsmana Kosova Niman Hajdari rekao je za portal Ekonomia Online da je broj pritužbi građana protiv tužilaca i sudija podnjetih toj instituciji veoma mali, ali uprkos tome, žalbe građana su dalje procesuirane radi razmatranja.

"Po važećem zakonu, mi smo stranka kojoj građani mogu da se obraćaju sa svojim pritužbama na tužioce i sudije. Broj pritužbi koje se podnose ombudsmanu je mali, međutim, u svakom slučaju, kad god smo dobili pritužbe građana kako je predviđeno zakonom, odmah smo krenuli dalje na razmatranje od strane nadležnih organa“, rekao je Hajdari.

Hajdari je prilikom izmjena zakona o tužiocima i sudijama rekao da uloga ombudsmana ne bi trebalo da bude uključena u sudske postupke u koje je zakonom predviđeno da se on ne miješa.

"Uloga ombudsmana u ovom zakonu, u ovim postupcima, treba da bude u skladu sa stručnošću koju pružaju mehanizmi Ujedinjenih nacija, Savjeta Evrope i Venecijanske komisije kako ombudsman ne bi bio uključen u postupke koji nije u skladu sa prirodom funkcionisanja institucija, a posebno u sudskim postupcima za koje je zakonom o Zaštitniku građana predviđeno da Ombudsman može da interveniše samo u jednom slučaju, a ne da interveniše u smislu ometanja postupka ili ocijene postupka u Sudu“, rekao je.

Hajdari je dodao da ombudsman kroz godišnji izvještaj obavještava Skupštinu o toku rada pravosudnog sistema u cijelini.

"U slučajevima gdje postoji očigledan zastoj u rješavanju sudskog predmeta, a drugi slučaj je kada ombudsman kroz godišnji izvještaj ili druge izvještaje obavještava Skupštinu Republike o nesmetanom radu i nesmetanom funkcionisanju pravosudnog sistema uopšte, ali ne ulazeći u konkretne slučajeve", rekao je Hajdari.