Portparol EU

Šef evropske diplomatije Josep Borrell uskoro će objaviti izvještaj o ispunjavanju zahtjeva Evropske unije od strane Kosova, potvrdio je za KoSSev portparol EU Peter Stano.

To je, precizirao je, od ovog visokog evropskog predstavnika zatražilo Vijeće država članica EU, koje je prethodno u decembru prošle godine – izrazilo spremnost da Kosovu ukine mjere ukoliko je ono ispunilo sve zahtjeve.

„U svojim zaključcima od 12. decembra 2023, Vijeće za opšte poslove je podsjetilo da je EU spremna da ukine mjere u odnosu na Kosovo u slučaju daljeg napretka u ispunjavanju zahtjeva EU izraženih u saopštenju od 3. juna 2023. godine. Vijeće je pozvalo visokog predstavnika Borrella i da predstavi izvještaj o ispunjavanju zahtjeva EU od strane Kosova“, naveo je danas Stano.

Nije poznato kada će on biti objavljen, dodaje, ali je u fazi finalizacije.

„Izvještaj još nije podnet i nismo objavili datum kada će to tačno biti urađeno. U fazi je finalizacije i uskoro će biti predstavljen državama članicama u Savjetu“, poručio je Stano.

Planom EU usvojenom 3. juna 2023. se pokušala razriješiti majska proljećna kriza na sjeveru, nakon nasilnog ulaska albanskih gradonačelnika u tri opštine na sjeveru i sukoba koji su usledili.

EU je tada pozvala Kosovo i Srbiju da se uzdrže od nekoordinisanih i jednostranih akcija koje imaju potencijal da podignu tenzije i ugroze bezbjednost i stabilnost na terenu i da se konstruktivno angažuju u dijalogu radi rješavanja ovog važnog pitanja, u kontekstu implementacije Sporazuma o putu ka normalizaciji.

Od Kosova se zatražilo da iz opština povuče specijalne policijske jedinice, omogući nove izbore za gradonačelnike na sjeveru, a od Srbiju da ohrabri Srbe da na njima izađu.

Na ovaj plan, odnosno izjavu visokih predstavnika EU od 3. juna prošle godine iz EU, ali i iz State Departmenta uz poziv da se on uzme u obzir – podsjetili su i ovog maja, nakon što su kosovske vlasti zatvorile sve finansijske srpske institucije na Kosovu.

Izvor: KoSSev