Niske plate, loši uslovi

Predsjednik Saveza sindikata radnika privatnog sektora Jusuf Azemi rekao je da se plate moraju povećati u privatnom sektoru, jer bjekstvo radnika zbog loših uslova ostavlja preduzeća bez njih. Azemi je za portal Ekonomia Online istakao da mu je žao preduzetnika koji ne pronalaze radnike, ali da su sami krivi zajedno sa Vladom Kosova za ovu situaciju, jer nisu stvorili najbolje uslove za njih.

"Žao mi je zbog položaja privrednika, u šta su zapali zbog nedostatka radnika, ali su to sami uradili vlasnici preduzeća i kompanija  zajedno sa politikom Vlade Kosova", rekao je Azemi.

On je dodao da će njegov fokus kao šefa Saveza sindikata biti poboljšanje plata radnika na pijacama.

"Sada možemo da pričamo o radnicima u cijelini, ne želim da kažem nešto što nije u stvarnosti. Građevinski radnici su u mnogo boljem stanju nego što su bili ranije. Sa njima sam svaki dan. U prosjeku, običan radnik sada je plaćen 30 eura dnevno, hrana se plaća i postoji prevoz, što je manje-više nešto što možemo reći solidno. Kod drugih, to je veoma ozbiljno stanje. Imamo radnike na pijacama koji još primaju 250 do 300 eura. Oko 50 odsto projekta koji su trebali da budu završeni 2024. godine ostaće nezavršeno zbog nedostatka radnika“, rekao je on.

Nepovećanje plata, loši uslovi rada, produženi rad doveli su do toga da mladi ljudi bježe sa Kosova i mnoga preduzeća su u opasnosti da budu zatvorena zbog nedostatka radnika, prenosi Ekonomia Online.