Bez kreativne politike

Prognoza Međunarodnog monetarnog fonda je da će na Kosovu ove godine biti zabilježen rast od 3,8 odsto, a predsjednik Američke privredne komore Arian Zeka kaže da će sa tom stopom rasta i onim od prethodnih godina biti potrebne decenije da Kosovo sustigne druge zemlje članice EU.

Kako je naveo, tokom aktuelne vlasti na Kosovu nedostajao je dijalog između javnog i privatnog sektora, nedostajale su i kreativne politike što bi dovelo do jačanja privatnog sektora i većeg ekonomskog rasta.

"Međunarodni monetarni fond je upravo ove nedelje dao najsavremeniju prognozu o stopi privrednog rasta Kosova, a ova stopa takođe govori da će privredni rast tokom 2024. godine biti 3,8 odsto. U takvoj situaciji niko od nas, a kamoli čelnici institucija, ne bi trebalo da budu srećni ili zadovoljni ovom stopom ekonomskog jer će nam biti potrebne decenije da sustignemo druge države kandidate i zemlje članice EU", rekao je Zeka.

Dodaje da je vlada učinila malo u smislu promocije ekonomskog potencijala Kosova za privlačenje stranih direktnih investicija.

Prema njegovim riječima, Kosovo karakteriše struktura u kojoj dominiraju ulaganja u sektor nekretnina. Dodaje da Vlada treba da vrši rashode budžeta za kapitalne investicije upravo onako kako je predviđeno zakonom jer kaže da u poslednje tri godine Vlada nije pratila dinamiku kapitalnih ulaganja predviđenu zakonom o pojedinim budžetima.

"Zemlja mora da promijeni svoj pristup prema stranim investitorima i da se pozabavi onime što se čini kao glavne barijere koje spriječavaju strane investitore da dođu u zemlju. Kapitalni izdaci, izdaci budžeta za kapitalna ulaganja takođe se moraju vršiti tačno onako kako je predviđeno zakonima za budžete pojedinih godina", kazao je.

Navodi i da izjave koje upozoravaju na sukobe na Kosovu utiču na strane investitore i dodaje da su zbog toga jedine direktne strane investicije koje Kosovo ima od pripadnika kosovske dijaspore.

"Mnogo utiče na to što ovakve izjave dolaze od najviših čelnika institucija zemlje. To je prilično uznemirujuće. Američka komora je u jednom od svojih ovogodišnjih saopštenja zatražila da se zaustavi ovaj diskurs koji podstiče sukob. Takođe je žalosno što se u jednom od izvještaja Međunarodne krizne grupe potencijalna tenzija smrtonosnog sukoba između Kosova i Srbije navodi kao jedan od potencijalnih sukoba tokom 2024. godine. Ovaj izvještaj i drugi slični izvještaji i izjava lidera zemlje prirodno uzimaju u obzir investitori. Shodno tome, dolazimo u takvu situaciju kada možemo slobodno da kažemo da su jedine direktne strane investicije koje imamo u zemlji zapravo od pripadnika kosovske dijaspore“, rekao je.

Naveo je da želi da se u 2024. godini, koja je predizborna, pod bilo kojim okolnostima sve kapitalne investicije koje su predviđene tokom ove godine budu realizovane u budućnosti.

Kapitalne investicije, kako kaže, imaju multiplikativne efekte na ekonomiju i stoga poziva vladu da sprovede sve planove za kapitalna ulaganja.