Pravni koraci

Kosovski institut za pravosuđe najavio je tužbe protiv Vlade Kosova i ministarstva finansija zbog nepoštovanja zakona i prava penzionera na Kosovu, prenosi Indeksonline.

“Prema Zakonu o utvrđivanju metodologije za utvrđivanje visine penzije, Vlada i Ministarstvo finansija imaju obavezu da na kraju svake kalendarske godine odrede visinu penzija u narednoj godini u odnosu na inflaciju, troškove života, potrošačku korpu... Vlast to ne radi, čime narušava prava više od 149.000 penzionera koji primaju osnovnu starosnu penziju od 100 eura. Takođe, vlada krši prava i još 49.000 penzionera koji primaju doprinosnu penziju”, rekao je viši istraživač Kosovskog instituta za pravosuđe Naim Jakaj.

On je upozorio da će zbog toga ova organizacija preduzeti pravne korake.

Predsjednik Lige opštinskih organizacija penzionera i invalida rada Nijazi Gashi ocjenio je da je aktuelni zakon loš zbog čega su tražili izradu novog, ali da je vlada ostala nema na njihove zahtjeve.

“Vlada nam ni u jednom slučaju nije odgovorila. Obećali su da će nas primiti i razgovarati sa nama, ali to nikada nisu učinili. Nisu nas uvrstili ni u Komisiju za izradu dopuna i izmjena zakona o penzionom sistemu”, rekao je Gashi.

On je objasnio da su potpisali ugovor sa pravnicima koji će besplatno rješavati pojedinačne tužbe penzionera sve dok Vlade Kosova ne reaguje i prihvati njihove zahtjeve.

Izvor: Kosovo online/Indeksonline