Naša ponuda

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gërvalla-Schwarz izjavila je da će Vlada Kosova razmatrati evropski nacrt statuta ZSO samo ako Srbija u potpunosti primjeni osnovni Briselski sporazum i Aneks iz Ohrida.

“Ne možemo da primjenimo nešto što je u Briselu predviđeno u okviru sporazuma u okviru normalizacije odnosa sa Srbijom, ako Srbija to odbije. Ovo što se danas zove Lajčakov nacrt takođe je nemoguće da naše institucije išta urade sa tim nacrtom. To je deo paketa koji predviđa osnovni sporazum, plan implementacije i nacrt Lajčaka“, izjavila je Gërvalla-Schwarz.

Ona je u intervjuu za Kosovo press istakla da Vlada Kosova bez obzira na međunarodne pritiske ne može da pošalje Ustavnom sudu nacrt ZSO Miroslava Lajčaka kao poseban dio iz sporazuma postignutog prošle godine, već samo kao dio paketa koji uključuje i detaljan plan sprovođenja.

„Ne zanemarujemo odluku Ustavnog suda da se ne može ostvariti udruživanje sa tim moćnim pravima koja su data sporazumom 2013-2015. To je bio razlog da smo kasnije dobili novi nacrt koji je predstavila EU. Međutim, ni sa novim nacrtom EU videli smo da nismo uspeli sa Srbijom tokom bilateralnih razgovora u Briselu”, kazala je Gërvalla-Schwarz.

Ona je kao drugi razlog zbog čega vlada ne može da pošalje nacrt ZSO Ustavnom sudu navela i činjenicu da je on dio briselskog paketa.

„Ne možemo da pošaljemo taj nacrt, jer prvo, nacrti se ne šalju Ustavnom sudu. Nacrti moraju proći kroz nekoliko faza prije nego što budu poslati Ustavnom sudu. Ovaj nacrt u ovoj formi, pošto je odvojen od paketa u Briselu, Vlada ne može da obrađuje korak po korak. Ne samo da se ne može poslati Ustavnom sudu, već se ne može ni podvrgnuti drugim procesima, jer je to dio paketa koji nismo spremni da odvojimo”, navela je Gërvalla-Schwarz.

Objašnjavajući zbog čega bi EU trebalo da nacrt ZSO pošalje Venecijanskoj komisiji, Gërvalla-Schwarz je rekla da je to logičan sled zato što nije riječ o nacrtu Kosova, već EU.

„Pošto im se sviđa taj nacrt, neka ga proslede Venecijanskoj komisiji i dobiju i presudu Venecijanske komisije. Ali to nije pitanje koje može da prosledi Vlada Kosova. To je nacrt koji ne pripada Republici Kosovo”, objasnila je Gërvalla-Schwarz.

Ona je dodala i da briselski paket podrazumeva defakto priznanje Kosova, a da usvajanje samo nacrta ZSO “nije zdravo za Kosovo”.

“Postoji logika zašto bi to trebalo da bude dio paketa. Paket predviđa defakto priznanje Srbije. Takav dokument nije zdrav za našu zemlju ako nemamo defakto priznanje, a kamoli dejure priznanje od strane Srbije. Dakle, postoji logika zašto se zadržavamo. U okviru tog sporazuma biće obrađen i dokument koji nam je donet u vezi sa sporazumom sa Srbijom koji smo sklopili u februaru prošle godine. Odvajanje od tog sporazuma ovog nacrta nije pozitivno za našu zemlju“, izjavila je Gërvalla-Schwarz.

Objasnila je da je međunarodnim predstavnicima predloženo da ukoliko oni smatraju da može doći do uspjeha sa Srbijom u postizanju bilateralnog sporazuma, tada bi Vlada Kosova preduzela novi korak.

“Predložili smo našim partnerima da ako smatraju da možemo da postignemo uspjeh sa Srbijom u bilateralnom obliku, tada smo mi, kao odgovorna vlast, pokazali spremnost da sjednemo sa predstavnicima Srba na Kosovu i izradimo dokument koji poštuje naš ustavni poredak, ali istovremeno ispunjava neke od zahtjeva srpske zajednice na Kosovu. Međutim, za ovaj naš predlog još nismo naišli na spremnost naših partnera“, izjavila je Gërvalla-Schwarz.

Ona je dodala da međunarodna zajednica nikada od Kosova nije zvanično zatražila da izradi svoju verziju nacrt ZSO.

„Nije tačno da je ikada bila jedina opcija da Kosovo izradi nacrt i podnese ga. Kosovo je uvijek bilo svijesno šta se dešava u Briselu... Ovo je naša ponuda. Ako vidimo da u Briselu ovaj do sada neuspjeli dijalog ne može da donese rezultate, čemu onda odugovlačenje i razgovor o temama. Iskreno govoreći, nakon rezultata koji smo imali i potpune nespremnosti naših partnera da se pozabave ovom temom, optimizam i spremnost naših institucija da krenu ovim putem nije baš veliki. Dali smo našu ponudu, ali ako se ponuda ne uzme u obzir, to bi moglo biti zauvek“, naglasila je Gërvalla-Schwarz.

Govoreći o dijalogu sa Srbijom i promjeni pristupa Evropske unije poslije izbora za Evropski parlament, ona kaže da je važno da se ne ponovi ono što se dešavalo sa dijalogom u protekle tri godine.

„Ono što je važno jeste da se ne ponovi ono što se dešavalo sa dijalogom u protekle tri godine. Ne samo da je Srbiji dozvoljeno da konstantno podriva dijalog iznutra, već je predsjednik Vučić kontinuirano koristio izrazito negativan jezik prema Kosovu i njegovim predstavnicima. Ali negativan pristup procesu i remećenje procesa od strane Srbije se kontinuirano toleriše. Nadam se da su nove strukture u EU izvukle pouke iz neuspjeha dijaloga u ove posljednje tri godine i da su bolje pripremljene“, rekla Gërvalla-Schwarz.

Izvor: Kosovo Online/Kosove press