Bez obzira na odluku suda

Bez obzira što je sudskom odlukom ustanovljeno da je jedna od Uredbi Ministarstva spoljnih poslova o sistematizaciji radnih mjesta suprotna zakonu, ovo ministarstvo je nastavilo da je sprovodi, piše Koha.

Posljednja pravosudna odluka kojom se potvrđuje da sporna uredba nije u skladu sa zakonom dolazi iz Apelacionog suda koji je potvrdio presudu u slučaju diplomate Alberta Prenkaja kome je novom Uredbom ugašena funkcija jednog od šefa u Ministarstvu spoljnih poslova.

„Vijeće ocjenjuje da je prvostepeni sud pravilno odlučio, vraćajući predmet na vraćanje tuženoj. Isti u ponovnom postupku mora pravično i pravilno sagledati činjenično stanje, primeniti materijalno pravo i konačno doneti rješenje oslanjajući se na važeće zakonske odredbe“, navodi se u rješenju žalbe.

Koha podsjeća da je nekoliko nedjelja nakon presude po žalbi, Ministarstvo spoljnih poslova uputilo zahtjev kabinetu premijera da izvrši neka tehnička poboljšanja propisa. Izmjene su unete u članove uredbe u kojima se umjesto dvije godine generalnog sekretara, tekst upućuje na Generalnu direkciju.

"Dužnosti i odgovornosti Odeljenja za region su: priprema neophodne dokumente za izradu, praćenje i sprovođenje politika prema državama regiona i regionalnim organizacijama/inicijativama, kao što su informativni memorandum, akcioni memorandum, stavovi, strategije, planovi rada, analize i posebni izveštaji za potrebe Odjeljenja, generalnog sekretara i kabineta ministra“, piše u poboljšanoj uredbi.

U ovom ministarstvu ipak nemaju odgovor šta u slučajevima kada se dve godine donose rješenja sa “tehničkom greškom” u propisu.

Bivši ambasador Kosova u Rimu Albert Prenkaj izjavio je da su izmjene propisa pokušaji prevare.

„Kao što je navedeno u presudi Osnovnog suda u Prištini, kao i presudi Apelacionog suda, Uredba br. 01/2022 koju je potpisao premijer Kurti nije u skladu sa Zakonom o službi u inostranstvu. Kao takav, on je nezakonit, a samim tim i sve odluke organa vlasti koje proizilaze iz ovog dokumenta su nezakonite. Nakon donošenja presude Ustavnog suda, generalni sekretar je uputio zahtjev Kabinetu premijera, u kome se navodi da je napravljeno tehničko saopštenje, gdje je umjesto generalnog direktora naveden generalni sekretar. Nije li ovo pokušaj prevare?“, rekao je Prenkaj.

On je izrazio očekivanje da će Nezavisni nadzorni odbor za civilnu službu reagovati po presudi Apelacionog suda i doneti merodavnu odluku kojom se ministarstvu spoljnih poslova nalaže da ga vrate na funkciju generalnog direktora kako je zakonom predviđeno.

“Suspendovan sam nepravedno i sa klevetničkim argumentima i insinuacijama, odnosno napustio sam Službu spoljnih poslova poslije ukidanja uredbe od strane Osnovnog suda u Prištini”, rekao je Prenkaj.

Ovoj uredbi se usprotivilo i Udruženje sindikata Ministarstva spoljnih poslova, koje je optužilo rukovodstvo da su preko ovog dokumenta mnogim diplomatama promjenjena mjesta ili su isključeni iz službe.

U Ministarstvu spoljnih poslova odgovaraju da je Uredba prošla sve procedure provjere zakonitosti i da je dobila sve preliminarne saglasnosti: od Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva finansija i na kraju, prije potpisivanja od strane premijera.

Navedeno je da je formirana Komisiju za restrukturiranje koja je dala relevantne prijedloge za svako radno mjesto koje je promjenjeno ili ukinuto.

Udvostručenje pozicija je predstavljeno nakon spajanja dva ministarstva – ministarstva spoljnih poslova i dijaspore – gdje su postojale rukovodeće pozicije u odeljenjima koja su imala direktore/rukovodioce po imenovanju.

Stupanjem na snagu novog Zakona o državnoj upravi, prema Ministarstvu spoljnih poslova stavljen je van snage prethodni Zakon i sve druge odredbe koje su suprotne ovom zakonu.

Novi Zakon o državnoj upravi definisao je samo ove nivoe unutrašnje organizacije ministarstava: generalni sekretar; odjeljenja i odjeljenja.

“Dakle, ovim zakonom nije utvrđena mogućnost stvaranja drugih struktura, kao što je slučaj sa 'Generalnom direkcijom'“, naveli su u Ministarstvu pravde.

Ministarstvo spoljnih poslova je godinama upozoravalo na izmjenu relevantnog zakona i nekoliko puta je bio uvršten na dnevni red, ali do sada o ovom prijedlogu nije bilo glasanja u vladi.

Izvor: Koha/Kosovoonline