Koordinacija

Ministar odbrane Ejup Maqedonci izjavio je da BSK nema nikakvih ograničenja da djeluje na cijeloj teritoriji Kosova, ali da je u kontinuiranoj koordinaciji sa KFOR-om i NATO-om.

“Uvijek se pripremamo, jer je naš glavni zadatak očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Za ovo nemamo ograničenja. Imamo ograničenja u pogledu prethodne koordinacije, ali ne i djelovanja na cijeloj teritoriji Kosova. Zbog toga cijenim da su sve institucije, a posebno vojska Kosova, spremne da se suoče sa svakom pretnjom i opasnošću koja preti", rekao je Maqedonci.

On je dodao da su njegovo ministarstvo i KBS u stalnoj kordinaciji sa Misijom KFOR-a i NATO-om.

"U kontinuitetu smo u koordinaciji sa KFOR-om i NATO-om i partnerima, za sve rizike i prijetnje. Imamo povećanje broja pripadnika KFOR-a na graničnoj liniji sa Srbijom. To je učinjeno nakon napada u Banjskoj i pokreta oružanih grupa. Ovo je povećalo bezbjednost na graničnoj liniji”, kazao je Maqedonci za TV 7.

NATO je 4. juna saopštio da je pojačao broj pripadnika u sastavu KFOR-a na sjeveru Kosova i duž granice sa Srbijom, ali i istakao da BSK na sjeveru može da preduzimaa akcije samo uz odobrenje KFOR-a.