Profesor prava

Profesor prava Mazllum Baraliu aže da je međunarodna zajednica pokazala selektivan pristup u reagovanju prema institucijama u slučaju eksproprijacije na sjeveru, piše Koha.

Baraliu je reakciju zemalja Kvinte, Evropske unije i Oebsa nazvao hitnom i neprimjerenom.

Zemlje Kvinte, SAD, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Italije, Kancelarija EU u Prištini i OSCE-a, kritikovali su Vladu zbog odluke da završi eksproprijaciju preko 100 parcela u opštinama na sjeveru. Kao odgovor, Vlada je rekla da eksproprijacije treba vrednovati po zakonitosti, a ne po etničkoj pripadnosti.

Baraliu ističe da bi trebalo da postoji principijelnost i korektnost kada se reaguje i da je politizacija pojedinih slučajeva u pojedinim delovima Kosova problematična.

„Ova grupa naših međunarodnih prijatelja koji ponekad reaguju neprincipijelno, a nekada selektivno, treba da vodi računa o tome da svaki organ na Kosovu ima stepen obima, postoji mogućnost da se prvo postupi, a onda ako dođe do proceduralnih ili materijalnih povreda sa žalbene procedure kao legitimna prava koja se nikome ne uskraćuju i utiče na rušenje odluka”, rekao je on.

Baraliu je dodao da u slučaju drugih opština nema međunarodnih reakcija, osim za sjever.

Za sve to okrivio je "nedostatak principa i isticanje i implementaciju instrumenata selektivnosti".

On je termin međunarodne zajednice koji se koristi za "opštine sa srpskom većinom" opisao kao "nepoznavanje Ustava".

On je rekao da je tokom godina bilo evidentno da je Kosovo potpuno zanemareno od strane međunarodne zajednice.

On je mjere Evropske unije protiv Kosova nazvao "sramotom" za Evropu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore