Saradnja sa Srbijom

Advokat Bedrija Shabanija, koji je uhapšen zbog sumnje za špijunažu, Besnik Berisha rekao je da Shabani nikada nije špijunirao za bilo koju službu, a najmanje službu Srbije, dodajući da smatra da ga kosovske vlasti progone jer je svjedok u Hagu, prenosi Klan Kosova.

"Shabani mi je rekao da nikada neće djelovati protiv interesa Kosova. Nikada nije govorio i špijunirao za bilo koju službu, a najmanje Srbije. On je priznao da ima majku Bosanku, da je prošao kroz Srbiju kada je otišao kod roditelja i da je pokušao da dobije dokumentaciju iz Srbije, ali oni su mu odbili i ličnu kartu. To se dogodilo prije dvije godine, zbog bosanskih viza", rekao je Berisha.

Dodaje da mu je Shabani preneo da kaže da ga progone jer je svjedok u Hagu.

Berisha navodi i da je poznato da je od '90-ih do 2004. godine Shabani bio kosovski carinik.

"Pošto je bio u sastavu Carine, tokom bombardovanja je to potvrdio, čak mi je rekao da je po naređenju Generalštaba u to vreme boravio na Carini, jer je doprineo kao jedinom graničnom prelazu da propušta robu, hranu i druge stvari druge da idu na ratna žarišta. Ovo je njegovo priznanje. Čak je rekao da je i brat Rexhepa Qosje bio carinik u Prištini, uz dogovor nekoga iz Štaba u to vrijeme", ispričao je Berisha.

Dodaje da je do 2004. godine bio carinik, a da je od tada nezaposlen do danas, već je živeo "od kirije".

"A, još jedna stvar koja je po njemu nesporna je da je 2015. godine svjedočio u Tužilaštvu i kaže da je odbio da se pojavi kao zaštićeni svjedok. Čak kaže da je dobio kritike da nije izašao da svjedoči pošto je pisao članak 2004. godine u novinama", rekao je Berisha.

Navodi i da je Shabani obećao da se pojavi pred Specijalnim sudom i da nije preduzeo ništa protiv Kosova.

Policija Kosova u saradnji sa Kosovskom obavještajnom agencijom prekjuče je uhapsila dvije osobe zbog krivičnog djela špijunaža. Uhapšeni su osumnjičeni da su sarađivali sa srpskom BIA, a jedan od njih je, prema riječima advokata Besnika Berishe, svjedok u Hagu.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova