Mali incidenti!

Bivši ministar unutrašnjih poslova Kosova Zenun Pajaziti komentarisao je nesporazume između Kosova i Albanije u vezi sa proslavom 25. godišnjice završetka rata na Kosovu, poručivši da su oni "nepotrebni i neprihvatljivi za rukovodstvo Kosova", te da ništa ne može da spreči proces integracije Kosova i Albanije, prenosi ABC news.

Kako je portal ranije preneo, ime predsjednika Albanije našlo se na spisku govornika tek nakon intervencije Ministarstva spoljnih poslova Albanije i predsjednice Kosova Vjose Osmani, zaključivši da je oko tog pitanja došlo do spora između Osmani i premijera Albina Kurtija.

Pajaziti je naglasio da ove lične zamerke ne umanjuju veliku želju građana i duhovne veze koje imaju, kako u Albaniji tako i na Kosovu.

"Ovi mali incidenti su ozbiljni kada su u pitanju odnosi među nama, ali ne vjerujem da postoji bilo kakva tendencija između dvije vlade koja razdvaja odnose naših građana. Žalosno je kada postoji tendencija da se ne uključi sva volja svih koji su angažovani, da Kosovo danas bude nezavisno. Pomolimo se da ovi budu posljednji. Ne postoji moć koja može da spreči proces integracije među nama", rekao je Pajaziti.

On je dodao da Kosovo treba da shvati da je Albanija bila, jeste i ostaće od suštinskog značaja za sve procese kroz koje Kosovo prolazi.

"Uloga Albanije je bila i ostaje suštinski važna za nas. Od suštinskog je značaja za buduće procese. Ne samo za oslobođenje, koje ima pečat Albanije i drugih zemalja... Albanija je takođe bila inspiracija da se održi u životu otpor za slobodu, jer je bila jedina otvorena vrata. Bila su to vrata kroz koja bismo otvorili još mnogo vrata. Svi smo dužni da radimo zajedno. Albanija je mjesto gdje smo našli utočište i pomoć u svim fazama. Ovo je trenutak koji treba da se vrati da kao Albanci budemo zajedno u integracionim procesima", naglasio je Pajaziti.

Prema njegovim riječima, i pored svih grešaka Vlade Kosova, Albanija treba da nastavi da igra ulogu starijeg brata.

"Albanija ovog puta mora da se ponaša kao stariji brat i da razumije greške mlađeg. Male lične ljutnje mogu samo da naškode Vladi Kosova, ali ne i imidžu Kosova, niti želji Albanaca da budu zajedno. Ovo ponašanje ne odražava većinu kosovskih Albanaca, niti može štetiti našem procesu integracije“, poručio je Pajaziti.

Izvor: Kosovo Online/ABC news