Odgovor Kvinti, EU i OEBS-u

Vlada Kosova je u četvrtak odbacila kritike iz saopštenja zemalja Kvinte, Kancelarije EU na Kosovu i Misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju na Kosovu (OEBS) oko eksproprijacije zemljišta u Leposaviću i Zubinom Potoku, uz ocijenu da je u njemu “pogrešno navedeno činjenično stanje i pravna ocijena koja nije argumentovana”.

Vlada Kosova je navela da je ona isključila iz eksproprijacije zemljišta vlasnika koji su dobili na sudovima, ali da većina nije mogla da dokaže vlasništvo nad imovinom koja je predmet eksproprijacije.

"Iako naši zakoni dozvoljavaju da se odluka donese uprkos postupcima koji su pokrenuti pred sudovima, Vlada je ipak čekala na odluke sudova prije nego što je pristupila konačnoj odluci", navodi se u saopštenju.

Zemlje Kvinte – SAD, Francuska, Njemačka, Italija i Velika Britanija – zajedno s Kancelarijom EU na Kosovu i Misijom Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju na Kosovu (OEBS), izrazile su žaljenje zbog konačne odluke Vlade Kosova od 30. maja, kojom je preko 100 parcela u opštinama sa srpskom većinom, Leposaviću i Zubinom Potoku, predmet eksproprijacije.

Vladu Kosova su kritikovale i što nije sačekala da svi otvoreni sudski postupci u slučaju eksproprijacije na sjeveru budu u potpunosti rješeni prije donošenja ove konačne odluke.

Apelacioni sud Kosova potvrdio je za RSE u srijedu da je i dalje u toku preispitivanje jedne odluke Osnovnog suda koji se odnosi na ovo pitanje.

S druge strane, Vlada je izrazila zabrinutost što se zajednička izjava zemalja Kvinte, EU i OEBS-a odnosi na eksproprijaciju u opštinama označenim kao "opštine sa srpskom većinom" i dodaje da eksproprijaciju treba ocjenjivati u smislu zakonitosti, ljudskih prava i javnog interesa, a ne u smislu etničke pripadnosti građana.

"Izgradnja infrastrukturnih projekata, uključujući policijske stanice, pomoći će u spriječavanju nasilja, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Riječ je o legalnim i legitimnijim ciljevima koji doprinose jačanju sprovođenja zakona i, prije svega, bezbjednosti građana koji su dugo bili izloženi nasilju i teroru kriminalnih grupa", navode iz Vlade.

Upravo je izgradnja policijskih baza ili stanica glavni razlog što su se pripadnici srpske zajednice iz Leposavića i Zubinog Potoka pobunili protiv eksproprijacije.

Tvrde i da je proces protekao netransparentno a da javne debate nisu pravovremeno održane.

Vlada Kosova je januara 2023. pokrenula proces eksproprijacije u opštini Leposavić i Zubin Potok, kada je jedan deo zemlje proglasila "nepokretnom imovinom od posebnog javnog interesa, koja je potrebna za realizaciju infrastrukturnih projekata od javnog interesa".

Pitanje eksproprijacije na sjeveru se našlo i u izvještaju izvestiteljke Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope za Kosovo Dore Bakojanis, gdje se opisuje kao važno za vladavinu prava i da ima "široke političke posljedice".