U akciji kosovskih bezbjednosnih institucija, u kojoj su uključeni Obavještajna agencija Kosova (OAK), Specijalno tužilaštvo i policija, privedene su dvije osobe albanske nacionalnosti kao osumnjičene za krivično djelo špijunaža.

Izvori iz visokih bezbjednosnih institucija rekli su za RTK da je jedan od uhapšenih rani saradnik Srpske tajne službe (BIA) još od 90-ih godina.

Isti je, prema ovim izvorima, imao zadatak da prikuplja informacije i fabrikuje sa ciljem da ukalja imidž Kosova izgradnjom istih narativa kao i Srbija, čak i u kontekstu mijenjanja istorijskih činjenica.

Privedene su, prema riječima izvora RTK, godinama pratile bezbjednosne institucije. Takođe, ovaj izvor saopštava da su privedeni prijavili službeniku srpske tajne službe Srđanu Rosiću, čiju je fotografiju obezbjedila RTK.

Ko je Srđan Rosić?



Tokom 90-ih, Srdan Rosić je živeo u Uroševcu dok je bio angažovan kao oficir u srpskoj tajnoj službi. Njegovo ime se pominjalo i u slučaju suđenja glavnom srpskom zločincu Slobodanu Miloševiću u Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu.

U transkriptu jedne sjednice suda 22. septembra 2005. godine, svjedoku koji je bio policajac SUP-a Srbije, postavlja se pitanje da li poznaje Srđana Rosića. On odgovara da je Serđan Rosić u to vrijeme (tj. 80-ih i 90-ih godina) bio operativac Službe državne bezbjednosti za region Uroševca.

Link sjednice suda u predmetu protiv Miloševića, gdje se pominje i Srđan Rosić.