Njemački ambasador

Njemački ambasador na Kosovu Jorn Rohde izjavio je za Klan Kosova da Njemačka želi Kosovo u okviru Savjeta Evrope, ali da je za neophodnu dvotrećinsku većinu glasova Komiteta ministara potrebno da Vlada Kosova napravi korake ka formiranju Zajednice srpskih opština. Rohde dodaje da su to poručili Vladi, ali da ih ona nije poslušala.

"Ne govorimo o implementaciji Zajednice, već o prvim koracima, a to se nije dogodilo. I kao što se navodi u pismima dvojice šefova vlada, lopta je u dvorištu Kosova i još je tu, a sve dok se lopta kotrlja u pravcu u kojem želimo, otvoren je put za članstvo i to može da se desi vrlo brzo", kazao je Rohde.

Po pitanju članstva Kosova u Savjetu Evrope, upitan je kada to može da se desi i da li su mjeseci u pitanju.

"Da. Zavisi od toga kada je lopta udarena u pravom smjeru. To može da se desi jer će možda biti vanredne sjednice Komiteta ministara, ali moramo videti relevantne poteze vlade", naglasio je Rohde.

Dodaje da se u izvještaju izvestioca za Kosovo u Savjetu Evrope Dore Bakoyannis ne pominju uslovi, već preporuke.

"Zvanično se ne zovu uslovi, već preporuke. Moram još jednom da naglasim: Parlamentarna skupština SE je apsolutnom većinom glasala da preporuči Kosovo za članstvo, ali odluka pripada vladi i ona treba da odlučuje. I konačno morate ubediti vladu. A kao što znate, mi smo veliki saveznici Kosova. Rekli smo da je dvije trećine većine osigurano ako preduzmete određene korake koje smo savjetovali Kosovu da preduzme, a to se još nije desilo", navodi.

Kaže i da je nacrt statuta EU za Zajednicu opština sa srpskom većinom dobar.

"Rekli smo im: Vidite, morate da pošaljete ovaj nacrt Zajednice Ustavnom sudu, a to se nije desilo. Koji nacrt? Nacrt EU jer je bio dobar nacrt. Čak je i premijer Kosova rekao da je to napisano u skladu sa Ustavom i da ga podržava EU", kazao je.

Govoreći o odnosima između vlada Kosova i Njemačke, Rode je rekao da se "odnosi ne grade na jednom pitanju".

"U politici, kao i u porodici, ponekad imate različita mišljenja, morate da upravljate nesuglasicama. U EU imamo 27 država članica i moramo reći da Njemačka ima neke vruće teme sa našim susjedom Francuskom, ali mi uspjevamo uz kompromis. Ne govorim samo o Njemačkoj, mi želimo da Kosovo bude tamo. I možemo samo da damo savjete, ali suverena je odluka Kosova da nastavi ili ne. Ovog puta vlada nije poslušala naše savjete", naglasio je njemački ambasador na Kosovu.

Rohde se nada da bi mjere EU protiv Kosova mogle biti uskoro ukinuti i navodi da je stav njegove zemlje u vezi sa mjerama EU prema Kosovu da ih treba ukloniti.

Kako je naveo, o mjerama se razgovaralo prije dvije nedjelje, ali bilo je nekih jednostranih akcija Vlade Kosova, zbog kojih su ih kritikovale EU i SAD.

"Imamo atmosferu da se ove mere mogu ukinuti i nadamo se da će uskoro biti ukinute. Kada govorim o jednostranim akcijama, ne govorim o razgovorima sa susjedima, već sa nama, sa prijateljima Kosova, jer trpimo posljedice jednostranih akcija", rekao je Rohde.

Govoreći o događajima u Banjskoj i Milanu Radoičiću, Rohde kaže da je neprihvatljivo što je Radoičić još na slobodi u Srbiji.

"Prošle godine smo imali stravičan napad u Banjskoj. Teroristi su napali, a počinioci zločina, poput Milana Radoičića su i dalje slobodni i to je neprihvatljivo. Možete biti sigurni da Njemačka stalno čeka da Srbija reaguje. Ali tražimo od obe strane konstruktivno ponašanje. Moram da kažem da poslije Briselskog i Ohridskog sporazuma nismo vidjeli nikakav napredak", rekao je Rohde.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova