Univerzitetski profesor Nexhmedin Spahiu kazao je da su Srbi civilizovaniji narod od Albanaca koji su veći varvari jer, kako je pojasnio, Srbi poštuju red i zakon, dok su Albanci neposlušni, prenosi Koha.

"Srbi su civilizovaniji od nas, mi smo primitivniji kao narod. Oni poštuju zakon i red. Onog momenta kada su videli da tamo nema srpske policije, već kosovske, poslušali su to naređenje. Niti umemo da koristimo moć kada je imamo, niti se pokoravamo vlasti. Od godinu dana, da li je više ubistava počinjeno u drugim gradovima Kosova ili na sjeveru Kosova?", rekao je Spahiu.

Kako je naveo, civilizovanost se pokazuje poštovanjem zakona.

"Imamo svoju državu i ne poštujemo je dovoljno. Vidimo da kada preuzimamo vlast, kao sada na sjeveru, naša zemlja se više poštuje nego mi. Ovo pokazuje civilizaciju. Neka razume ko kako hoće. Da nisu hrabriji i mudriji od nas, ne bi nas 100 godina držali pod svojom vlašću. Da smo bolji, mudriji i rodoljubiviji ljudi, stvorili bismo državu prije 200 godina. Postajemo mudriji i hrabriji, sada imamo svoju državu. Trebalo nam je i malo sreće, ali ne znamo kako da cijenimo sreću koju smo imali", kazao je.

Govoreći o eventualnom otvaranju mosta na Ibru koji dijeli Južnu i Sjevernu Mitrovicu, Spahiu kaže da ga treba otvoriti makar samo zbog simbolike.

Prema njegovim riječima, to bi samo potvrdilo proširenje suvereniteta kosovskih institucija na sjeveru.

Smatra i da bi otvaranje za promet automobila najviše koristio Srbima na sjeveru.

"Albanci na jugu ne znaju kako da koriste most za automobilski saobraćaj, pošto je trg i nema kuda kolima. U međuvremenu, Srbi mogu da dođu na posao, jer imaju direktan pristup putu sa četiri trake", rekao je Spahiu.

Ron Gjinovci odgovorio je Spahiju koji je rekao da su Srbi civilizovaniji, a Albanci varvarski.

„Izabrali smo za premijera nekoga kojeg nobelovac za književnost Orhan Pamuk poziva na večeru. Oni imaju za predsjednika i premijera ljude koji su učestvovali u Miloševićevim zločinima. Ovo pokazuje ko je civilizovaniji, a ko varvarskiji“, ukazao je.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore