Predsjednik SDP-a

Predsjednik Socijaldemokratske partije Dardan Molliqaj smatra da Kosovo treba da prizna državu Palestinu.

Molliqaj je na Facebooku napisao da je sukob u Gazi „katastrofa koja ide ka genocidu“, navodeći da je ubijeno oko 36.000 civila, više od polovine djece i staraca.

"Živi su pod ruševinama od bombi, bez vode, hljeba, ljekara i lijekova. Uništeno je preko 60 odsto kuća, poljoprivrednog zemljišta… Narod je izložen uništenju, ako ne bombama, onda glađu“, naveo je on.

Istovremeno, uporedio je premijera Izraela Benjamina Netanyahua sa nekadašnjim predsjednikom SRJ Slobodanom Miloševićem, navodeći da mu je „potreban rat da bi održao vlast“.

"On je autokrata koji se izoluje od međunarodne zajednice dok skriva istinu o Gazi od sopstvenog naroda. Da bi se održala vlast, više nema mandata glasanja, on počiva na krvi i zverstvima u Gazi“, naveo je Molliqaj.

Naveo je i da napori za prekid vatre ne bi trebalo da budu samo poricanje rata, jer se uzroci rata moraju iskoreniti, da se ne bi ponovio.

"U Palestini se rijetko vidi tako jasno da su mir i sloboda ista stvar. Trajni mir nije ništa manje nego samoopredjeljenje Palestine. Dakle, stvaranje teritorijalne kompaktnosti i međunarodno priznanje države. Ko danas želi mir, ime mu je sloboda i samoopredjeljenje Palestine. Konačno, Španija, Norveška i Irska priznale su Palestinu kao državu. Očekuje se da će to uskoro učiniti i Slovenija. Započeta kampanja za priznanje Palestine mora se nastaviti i na Kosovu“, smatra Molliqaj i zato od Vlade Kosova traži priznanje Palestine kao države.

Izvor: Kosovo Online