Komandant Kfora

Komandant Kfora, general major, Özkan Ulutaş rekao je da Kfor pažljivo prati razvoj bezbjednosne situacije na sjeveru i da je Misija spremna, u skladu sa svojim mandatom, da reaguje u slučaju povećanja tenzija.

On je to izjavio za Kosova press nakon što je ministar odbrane Ejup Maqedonci prije nekoliko dana upozorio da je Srbija rasporedila tri brigade u blizini prijelaza sa Kosovom.

Ulutaş je naglasio i da je u redovnom kontaktu sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem, sa kojim se prije nekoliko dana sastao.

"Kfor pomno prati dešavanja koja su važna za regionalnu stabilnost, a naša misija je odlučna da nastavi sa efikasnom primenom mandata UN kako bi obezbjedila mirno i bezbjedno okruženje za sve ljude koji žive na Kosovu. Spremni smo da se prilagodimo svim dešavanjima koja mogu uticati na regionalnu stabilnost", rekao je Ulutaş.

Na pitanje da li postoji rizik od sukoba, poput onog u Banjskoj u septembru prošle godine, Ulutaş je rekao da je Nato pojačao misiju Kfora, raspoređujući oko 1.000 dodatnih vojnika na Kosovu.

On je ukazao da pojačanje trupa Kfora pokazuje "spremnost da se brzo i efikasno prilagodi svakoj bezbjednosnoj situaciji".

Kfor, naglasio je, ima sredstva da nastavi da ispunjava svoj mandat UN, u bilo kom trenutku i na nepristrasan način.

Ulutaş je ponovio da glavni cilj Kfora ostaje sprečavanje eskalacije bezbjednosne situacije, dodajući da su spremni i opremljeni "da preduzmu sve neophodne radnje kako bi nastavili sa ispunjavanjem mandata UN".

Kada je u pitanju broj vojnika Kfora raspoređenih na Kosovu, on je naveo da Kfor trenutno raspolaže sa više od 4.800 vojnika.

"Naš primarni cilj ostaje sprečavanje eskalacije i stoga pomno pratimo sve relevantne bezbjednosne situacije kroz vidljiv i fleksibilan stav, uz redovne patrole i angažovanje sa lokalnim zajednicama. U slučaju eskalacije tenzija, spremni smo i opremljeni da preduzmemo sve neophodne radnje za nastavak ispunjavanja našeg mandata UN. Dodatno raspoređivanje koje sprovodi Kfor dovodi njegovu ukupnu snagu na preko 4.800 vojnika, što omogućava Kforu da nastavi efikasno da ispunjava svoj mandat UN", rekao je on.

Naglašava da je Kfor u bliskoj koordinaciji sa Policijom Kosova i misijom vladavine prava EU.

"Naša posvećenost doprinosu održivoj bezbjednosti na cijelom Kosovu i regionalnoj stabilnosti je nepokolebljiva, u potpunom skladu sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244 iz 1999. godine, za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu", zaključio je Özkan Ulutaş.

Izvor: Kosovo online/Kosova Press