Univerzitetski profesor

Univerzitetski profesor Dritero Arifi smatra da bi eventualno imenovanje specijalnog izaslanika SAD za priznanje Kosova doprinelo da pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo promjene svoj stav i da globalna geopolitička situacija ide u prilog tome, prenosi Indeksonline.

Američki profesor i analitičar Edward Joseph izjavio je da bi predsjednik SAD Joseph Biden trebao da imenuje specijalnog izaslanika za priznavanje Kosova od strane pet članica Evropske unije – Španije, Grčke, Slovačke, Rumunije i Kipra. Joseph je, u dijelu izvještaja posvećenom ulozi SAD u dijalogu za normalizaciju kosovsko-srpskih odnosa uz posredovanje EU, takođe predložio da paralelno sa imenovanjem specijalnog izaslanika za priznanje Kosova, Bidenova administracija sankcioniše lidere u Albaniji i na Kosovu koji promovišu ideju ujedinjenja Kosova i Albanije.

Komentarišući ovaj prijedlog Arifi ističe da globalna geopolitička situacija ide u prilog priznanju Kosova.

"Ovim korakom bi se promejnio čitav narativ, ne samo na Kosovu, već na cijelom Zapadnom Balkanu. Vjerujem da može doći do priznanja od pet zemalja EU, ne samo zbog Kosova, već i zbog geopolitičkih okolnosti koje su se stvorile na evropskom kontinentu. Španija danas ne može da bude neutralna prema Kosovu, gdje je evropski kontinent na ivici rata, a na neki način bi svaka neutralnost prema Kosovu išla u prilog destruktivnim silama ne samo na Balkanu, već i u EU", rekao je on.

Ocjenjuje da bi, ukoliko bi pet zemalja EU priznale Kosovo, dijalog postao irelevantan.

"Ne vjerujem da će doći do međusobnog priznanja sa Srbijom. Međutim, dijalog sa Srbijom bi bio irelevantan ako bismo dobili priznanje od pet zemalja EU. To bi nateralo Srbiju da potpuno preispita svoju politiku, ne samo prema Kosovu, već i prema Zapadu", zaključio je Arifi.

Izvor: Kosovo online/Indeksonline