Bliska saradnja i rasprave

Premijer Albin Kurti izjavio je 4. juna da ne vjeruje da postoje nepremostive razlike između njega i drugih čelnika države, uključujući predsjednicu Kosova Vjosu Osmani.

Preduzimanje koraka prema Zajednici opština sa srpskom većinom bio je uslov da Kosovo u maju postane članica Savjeta Evrope.

Nakon što je Komitet za politička pitanja i demokratiju 27. marta odobrio izveštaj izvjestiteljke Dore Bakojanis, u kojem se navodi da je Kosovo ispunilo uslove da postane punopravna članica Saveta Evrope, očekivalo se da će Komitet ministara održati sastanak 16. i 17. maja na kojem će donijeti konačnu odluku o prijemu te države.

U međuvremenu, neke zemlje poput Njemačke i Francuske zatražile su od Kosova da preduzme konkretne korake prema uspostavljanju Zajednice, kako bi uvjerile skeptične vlade da glasaju za njegovo članstvo u Savjetu Evrope.

Vlada Kosova je isprva odbacila taj uslov ali su dan uoči sastanka Komiteta ministara, kosovske vlasti rekle da će tokom maja Ustavnom sudu uputiti predlog za formiranje Zajednice.

Ipak, pitanje o prijemu Kosova nije ni stavljeno na dnevni red Komiteta ministara.

"Imamo blisku saradnju. To ne znači da nismo imali rasprave, ponekad i razlike, s predsjednikom [Skupštine Gljaukom] Konjufcom, ministarkom vanjskih poslova [Donikom] Gervallom i s predsjednicom [Vjosom] Osmani, ali ne vjerujem da su nepremostive", kazao je Kurti.

Radio Slobodna Evropa je prije nekoliko dana kontaktirao kabinete Osmani, Kurtija i Gervale kako bi dobio odgovor jesu li se odnosi između njih promijenili, ali nije dobio odgovor.

Međutim, Ilir Kerceli iz kabineta predsjednika Skupštine, demantovao je da postoji bilo kakvo neslaganje između Konjufce i predsjednice Osmani.

Lista "Usudi se", koju je utemeljila Osmani zajedno sa Gervalom, takmičila se na zajedničkoj listi sa Kurtijevim pokretom Samoopredjeljenje na izborima 2021. godine.

Lista je osvojila preko 50 odsto glasova.

Nova vlada, na čelu s Kurtijem, formirana je 22. marta 2021.

Vjosa Osmani izabrana je za predsjednicu nekoliko dana kasnije, 4. aprila 2021.