Stav analitičara

Pitanje nacrta statuta ZSO ostalo je nedefinisano, nakon odbijanja statuta EU i obaveze da se isti izradi od strane institucija Kosova. Iako Vlada nije dala odgovor kako će postupiti, poznavaoci političkih dešavanja smatraju da ovaj dokument treba da se usaglasi sa međunarodnom zajednicom, prenosi Koha.

Premijer Albin Kurti odbacio je nacrt statuta koji je ponudila Evropska unija, dok je obaveza da ga sam izradi važila samo jedan dan. Od 24. maja iz Kurtijevog kabineta nisu odgovorili u vezi sa ovim pitanjem, navodi Koha.

Oni koji su upoznati sa političkim dešavanjima na Kosovu smatraju Vladin pristup neozbiljnim.

Profesor međunarodnih odnosa Dritero Arifi rekao je da izvršna vlast treba da izradi svoj nacrt ZSO, ali je dodao da bi dokument trebalo da bude sačinjen u saradnji sa međunarodnom zajednicom, jer u suprotnom izaziva sumnju da će za njih biti prihvatljiv.

„Ako je Vlada sigurna u ono što govori, onda treba da ide na kosovski nacrt, ali to ne treba da se radi u zasedi, jer ako čekamo, taj nacrt neće važiti poslije dva mjeseca, u promjeni okolnosti u EU poslije parlamentarnih izbora mnoge stvari su dovedene u pitanje“, rekao je on.

Nereagovanje Vlade na ovu temu, prema Arifiju, predstavlja bjekstvo od odgovornosti u odnosu na nedostatak volje da krene ka primjeni sporazuma.

"Vlada samo traži da gubi vrijeme do sljedećih izbora, čak će i redovni izbori biti vrlo brzo, tako da mislim da je to bježanje od odgovornosti, od dužnosti da su tu da donose odluke", dodao je on.

Analitičar Artan Muhaxhiri izjavio je da međunarodna zajednica neće prihvatiti eventualni nacrt koji je izradilo Kosovo. Prema njegovim riječima, bez prosleđivanja nacrta koji je izradila EU Ustavu sudu, a koji je Vlada prihvatila u oktobru prošle godine, neće biti kretanja napred u međunarodnoj areni za Kosovo.

„Vlada Kosova može da igra političke igre koliko hoće, ali će sve one biti rasipanje političke energije, jer će na kraju odgovor koji će dobiti od Amerike i Evrope biti isti. Dakle, potrebno je razgovarati o nacrtu EU koji je takođe usaglašen između njih i ne postoji mogućnost da se ovaj nacrt pomeri sa dnevnog reda”, rekao je Muhaxhiri.

Prema njegovim riječima, izvršna vlast „nema mogućnosti“ da krene napred ni sa jednom drugom opcijom nakon stavova Francuske, Njemačke, Italije i SAD o nacrtu koji je predstavila EU.

U odnosu na sadržaj, Muhaxhiri vidi način da nacrt EU prvo razmotri Ustavni sud, a zatim da izvrši neophodna poboljšanja.

„Besmisleno je raspravljati o tačkama ako Ustavni sud odbaci posljednje. Dakle, nakon odluke Ustavnog suda o validnosti ovog nacrta, može se razgovarati o bilo kojoj mogućoj tački, ali osnova će biti, možda će biti nekih malih izmjena za amandman, ali stubovi i ideja, duh će biti da je to trenutno i sve ostalo je nesporno za internacionalce“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore