Niska primanja

Predsjednik Udruženja penzionera Kosova Nijazi Gashi kritikovao je Vladu Kosova zbog izuzetno niskih penzonerskih primanja, sa kojima, kako je naveo, ne može da se preživi ceo mjesec, prenosi Gazeta Blic.

„Vidite godišnji trošak koji je udvostručio cijenu svega, a sa druge strane penzioneri imaju dodatne troškove. Ako imaju osnovnu penziju dobijaju 100 eura, ako imaju srednju penziju dobijaju 190 eura, a superiornu od 265 eura, ali ni sa 260 eura ne mogu da prežive sa troškovima od početka do kraja mjeseca“, izjavio je on.

Što se tiče opstanka penzionera na Kosovu, Gashi je naglasio da penzioneri ne mogu opstati bez pomoći članova njihovih porodica.

“Zahvaljujući solidarnosti među generacijama i patrijarhalnoj tradiciji da se pomažu rođaci, penzioneri prežive, inače nema mogućnosti opstanka. Da imamo porodične društvene odnose, kao što imaju na zapadu, svaki dan na Kosovu bismo zatekli 10-15 mrtvih penzionera na ulici“, naglasio je on.

Predsjednik Udruženja penzionera Kosova je kritikovao Vladu Kosova zbog kršenja člana 13. i 14. zakona o penzijama.

„Ova Vlada nije sačinila ni deklaraciju o budžetu, procjenu indeksa troškova života, što znači da je tri puta prekršila isti zakon i to četiri godine za redom gdje penzije nisu povećane, ispada da je ova kategorija oštećena drastično, na nivou ’biti ili ne biti’, jer se ne može živeti od 100 eura“, istakao je Gashi.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic