Problemi u funkcionisanju države

Opozicija u zemlji smatra da sukob između predsjednice Vjose Osmani i Vlade, zbog toga što Vlada nije kontaktirala Osmani kada su poslali pismo Skupštini Savjeta Evrope, pokazuje razlike koje su oduvijek postojale. Prema njihovim riječima, ove razlike ukazuju na ozbiljne probleme u funkcionisanju države.

Opozicija vidi razlike između predsjednice Vjose Osmani i Vlade kao manifestaciju neslaganja između ovih institucija. Lutfi Haziri iz Demokratskog saveza Kosova izjavio je za Radio Kosovo da su za njega iznenađujuće razlike između predsjednice i Ministarstva spoljnih poslova, jer, kako on kaže, nadležnosti spoljne politike pripadaju Predsjedništvu. Haziri je takođe rekao da institucionalno neslaganje pokazuje da država ima ozbiljne probleme.

"Bilo je obavezno da se Skupština i Vlada koordiniraju kako bi pismo obaveza koje su predsjednica, predsjednik Skupštine i premijer potpisali bilo snažnije kao garancija da će ispuniti obaveze, ali desilo se suprotno. Ovo jasno pokazuje da postoje ozbiljni problemi u funkcionisanju države i većina njih smatra Republiku Kosovo privremenom, nažalost", izjavio je Haziri.

Prema riječima poslanice Alijanse za budućnost Kosova, Time Kadrijaj, predsjednica je do sada bila tiha u suočavanju sa greškama koje je, kako ona kaže, pravio premijer Albin Kurti, dok su njene nedavne reakcije iznenađujuće.

"Iako je premijer Kurti pravio greške jednu za drugom, predsjednica je trebalo da ih evidentira, ali je ipak ostala tiha, a sada se iznenada protivi. To znači da su razlike između Predsjedništva i Vlade izašle na vidjelo", izjavila je Kadrijaj.

Radio Kosovo je pokušao da dobije mišljenje Demokratske partije Kosova u vezi sa sukobima između predsednice Vjose Osmani i Vlade, ali PDK nije želela da se izjasni o ovom pitanju.